De små partiene presset de store om Syria-flyktninger

Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før en partilederdebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld.
Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før en partilederdebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De små partiene gikk samlet til angrep på Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet for å være for avventende om syriske flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste partilederdebatten før kommune- og fylkestingsvalget startet med flyktningkrisen. Småpartiene krevde svar på hva Norge vil gjøre på EUs ministermøte mandag. Der skal man diskutere å fordele 160.000 flyktninger.

KrF-leder Knut Arild Hareide startet med å utfordre statsminister Erna Solberg (H) om Norge vil ta sin del.

Solberg og partilederne Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) understreket alle at Norge skal bidra i den ekstraordinære situasjonen, men tok også til orde for en avventende holdning.

– Jeg synes ikke det er forsvarlig overfor det norske asylsystemet og norske kommuner å si at uansett hvor mange som kommer til Norge, så skal vi ta enda litt flere. Nå må vi ha litt is i magen, sa Solberg

Skuffet over Støre

SV-leder Audun Lysbakken etterlyste lederskap og påpekte at justisminister Audun Anundsen (Frp) snakker på vegne av hele det norske folk når han fører ordet for Norge i Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fortsatte med å si at han er skuffet over at Støre ikke ber regjeringen ta imot flere.

– Du må bli mer lik Stefan Löfven, sa Lysbakken og mente at venstresidens velgere forventer at partiene står opp for en ny flyktningpolitikk.

Støre understreket at han forutsetter at Norge stiller på mandagens møte med en holdning om at Norge skal bidra, men la til at det ikke er noe poeng å si «vi tar et antall» – og så kan for eksempel et land som Belgia ta færre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Garanterte ikke

Etter flyktningdebatten duellerte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med Solberg om kommunesammenslåinger. Vedum mener mange kommuner opplever en kulturforskjell med nabokommunen.

– Jeg bodde i en bydel i Bergen som mente det samme i 1972. Vi har kommet over det, slo Solberg tilbake.

Hun ville ikke garantere at kommunesammenslåing kan gjennomføres uten tvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke vår strategi. Vår strategi er den gode nabopraten, sa hun.

Temperatur

Det ble tilløp til både opphetet stemning og latter i studio da alle partilederne deretter tok for seg eiendomsskatt.

– Jeg blir imponert over alle som har et slikt religiøst forhold til eiendomsskatt, kommenterte KrF-Knut Arild Hareide til latter fra publikum.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vedgikk at eiendomsskatt verken er noe lett valg eller et populært forslag, men at det er en ærlig sak å si at det er nødvendig for å sørge for eldreomsorg og barnehager.

Venstres Trine Skei Grande brøt engasjert inn at hun blir «utrolig irritert» over Støres beskrivelse av Oslo. Da Venstres skolebyråd overtok etter Arbeiderparti-styre, var skolene i så dårlig stand at det var protester i borggården ved rådhuset, mener hun.

– Har du ingen flere gode ideer, smalt det fra Venstre-lederen til Støre.

Ap-lederen, med støtte fra Miljøpartiet De Grønne, mente på sin side at valgkampen i Oslo for Høyres del kun handler om å være mot eiendomsskatten.

Fredagens partilederdebatt var valgkampens siste. Neste gang de åtte partilederne møtes til debatt er valgnatten.

Les alt om kommunevalget her