Frelser eller forbannelse for Labour?Venstreradikal veteran ligger an til å bli ny Labour-leder lørdag

OVERRASKELSE: Da Jeremy Corbyn i siste liten sikret seg plass blant kandidatene til ledervervet i Labour, var det ikke forventet at han skulle seile opp som soleklar favoritt.
OVERRASKELSE: Da Jeremy Corbyn i siste liten sikret seg plass blant kandidatene til ledervervet i Labour, var det ikke forventet at han skulle seile opp som soleklar favoritt. Foto: Peter Nicholls / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeremy Corbyn (66) vil at rike skal betale mer skatt, at statlig eierskap skal økes og han er motstander av alle militære intervensjoner. Vinner han ledervalget, kan han møte stor motstand i eget parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Labour velger ny leder:

* Resultatet av ledervalget i Labour skal være klart lørdag 12. september.

* Totalt 610.753 partimedlemmer, fagforeningsmedlemmer og registrerte tilhengere har stemmerett i uravstemningen.

* Kandidatene:

* Andy Burnham (45): Fra Liverpool. Har sittet i Underhuset siden 2001. Tidligere helseminister og kulturminister. Vil fortsette dagens partilinje.

* Yvette Coop (46): Fra Inverness i Skottland. I Underhuset siden 1997. Tidligere arbeidsminister. Vil fortsette den nåværende partilinjen.

* Liz Kendall (44): Fra Abbots Langley i Hertfordshire, sør i England. I Underhuset siden 2001. Regnes til høyrefløyen i partiet.

* Jeremy Corbyn (66). Fra Islington, nord i London. Har sittet i Underhuset siden 1983. Befinner seg klart til venstre i partiet og har uventet seilt opp som favoritt foran ledervalget.

(Kilde: Ritzau)

* Kandidat til ledervervet i det britiske arbeiderpartiet, Labour.

* Født 26. mai 1949 i Chippenham i Sørvest-England.

* Har sittet i Underhuset siden 1983 som representant for bydelen Islington nord i.

* Tilhører venstresiden i partiet og er også aktiv i den britiske fredsbevegelsen og antiatomvåpenbevegelsen.

* Han har aldri sittet i regjering eller innehatt sentrale verv i partiet.

* Gift, har tre barn.

(Kilde: NTB, Wikipedia)

Labour-leder Ed Miliband trakk seg etter det skuffende valgresultatet i mai. Avstemningen om hvem som skal bli ny leder i det britiske arbeiderpartiet, ble avsluttet torsdag, men resultatet offentliggjøres først lørdag.

Den venstreradikale overraskelsesmannen Jeremy Corbyn (66) er favoritt til å bli ny leder. Han konkurrerer om ledervervet mot de 20 år yngre og langt mer moderate politikerne Liz Kendall, Yvette Cooper og Ed Burnham, skriver NTB.

Medlemmer og sympatisører har strømmet til

Mye av forklaringen ligger i at Labour-medlemmer og sympatisører har fått økt innflytelse i valget, etter at valgsystemet ble endret i fjor.

For å redusere fagforeningenes innflytelse vedtok partiet et system der hver stemme teller likt. For å få stemmerett er det nok å være enten partimedlem, medlem i en fagforening med Labour-tilhørighet eller man kan registrere seg som sympatisør med partiet mot at man betaler en kontingent på bare tre pund (under 40 kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne ordningen har ført til at briter har strømmet til partiet i hopetall., mange har registrert seg for å gi sin stemme til den venstreradikale partiveteranen Jeremy Corbyn (66) som er soleklar favoritt.

Labours medlemstall har vokst fra 190.000 til nær 300.000, og 148.000 støttemedlemmer har registrert seg gjennom fagforeninger. 113.000 nye partisympatisører har også kommet til, skriver Klassekampen.

Les også: Ed Miliband trekker seg som Labour-leder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tory-velgere stemmer på Corbyn

Denne siste gruppen har skapt kontrovers. Tory-velgere skal også ha hengt seg på og gitt sin stemme til Corbyn, fordi de regner med at det konservative partiet er garantert å vinne neste parlamentsvalg dersom 66-åringen blir Labours statsministerkandidat. En Tory-støttespiller avslørte i midten av august at han hadde klart å avlegge tre stemmer til Corbyn, via sitt eget navn, sitt mellomnavn og sin kones navn, skriver Morgenbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den konservative britiske avisen The Daily Telegraph har kjørt en kampanje der de oppfordrer sine leser til å melde seg inn i Labour og stemme fram Corbyn for dermed å ødelegge partiet.

– På den måten kan du være sikker på at den skjeggete sosialisten som frastøter seg velgere blir den neste Labour-lederen – og dermed går partiet nedenom og hjem- for alltid, skriver avisen ifølge NTB.

Les også: Skotter sammenligner Labour med Darth Vader

Prinsippfast politiker

Av de fire kandidatene som deltar: Jeremy Corbyn, Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall, skiller Corbyn seg klart ut. Han ble parlamentsmedlem i 1983, samtidig som stamfedrene bak New Labour, Tony Blair og Gordon Brown, som sikret Labour makten etter mange år i opposisjon.

Mens Blair og Brown er ute av politikken, er Corbyn fortsatt med. Men disse tre tiårene har han tilbrakt på Underhusets bakre benker. Hans politiske profil ligner den han hadde da han startet sitt politiske liv. Og han har vært prinsippfast gjennom karrieren, men på grunnlag av hans egne prinsipper, ikke partiets. Ingen andre brøt med partiets partipisk så ofte som Corbyn i regjeringsperioden 1997–2010, skriver Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Britisk konservative frykter skottene

Vil gjøre store endringer

Så hva står han for? Corbyn vil erstatte de siste årenes sparepolitikk med en kraftig økning i offentlige utgifter, som skal finansieres gjennom høyere skattlegging av rike og deler av næringslivet. Han vil også øke statlig eierskap.

Ett av de konkrete løftene fra Corbyn, er at han vil fjerne studieavgiften ved engelske universiteter, som Blair-regjeringen åpnet for i sin tid. Denne avgiften har eksplodert de senere årene og ligger nå på 6000-9000 pund i året, skriver Morgenbladet.

Utenrikspolitisk kjennetegnes han av antiamerikanisme og et sterkt engasjement for Palestina. Han er motstander av atomvåpen og av militære intervensjoner, og har ledet Stop the War Coalition som ble etablert ti dager etter 11. september-terroren, skriver Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også kommet frem at han stemte nei under folkeavstemningen i 1975 da britene stemte over om de mente at Storbritannia skulle forbli i EU.

– Jeg stemte, og jeg stemte «nei», har Corbyn uttalt til Reuters.

Les også: Britenes nye politiske yndling

Advarer mot å stemme på Corbyn

Om Corbyn går av med seieren lørdag, er det mye som tyder på at han vil slite med å få støtte fra sine egne partikolleger.

Avisa The Guardian skriver at så mange som åtte medlemmer av Labours skyggeregjering kommer til å nekte å samarbeide med den nye partilederen. Det betyr at de ikke lenger vil være talspersoner for partiet, men flytte lenger bak på benkene i Underhuset. Blant dem er Labours utdanningspolitiske talskvinne Yvette Cooper, som er en av Corbyns konkurrenter til ledervervet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har gått ut og advart mot å stemme på Corbyn. Blant dem som var tidlig, var tidligere statsminister Tony Blair som har vunnet tre valg for Labour.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du vinner fra sentrum, du vinner når du appellerer til et bredt publikum, du vinner når du støtter både næringslivet og fagforeningene, du vinner ikke med en tradisjonell venstreorientert politiker, sa Blair i en tale i juli ifølge NTB.

Frelser eller forbannelse?

Mens noen trekker frem Corbyn som Labours frelser, mener andre at det vil være en katastrofe for partiet om han blir ny leder.

Storbritannia-ekspert og høyskolelektor Jan Erik Mustad mener at Corbyn kan være et katastrofalt valg for Labour.

– Ingen kan se for seg ham som statsminister. De konservative sitter og gnir seg i hendene, mener Mustad til NTB.