Nytt økonomisk råd for næringssamarbeid i Arktis

Utenriksminister Børge Brende (H) ser store muligheter for næringsutvikling i de åtte arktiske samarbeidslandene.
Utenriksminister Børge Brende (H) ser store muligheter for næringsutvikling i de åtte arktiske samarbeidslandene. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) ser store muligheter for næringsutvikling i de åtte arktiske samarbeidslandene når Arktisk Økonomiske Råd etablerer sekretariat i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et viktig gjennombrudd som viser at nordområdesatsingen også handler om arbeidsplasser, innovasjon og nyskapning i tillegg til miljø og bærekraft, sier Brende til NTB.

Samarbeidsforum

Tirsdag åpnet han det nye sekretariatet til nyskapningen Arktisk Økonomisk Råd i Tromsø. Samarbeidsorganet for de nordiske landene, Russland, USA og Canada ble opprettet i fjor høst da Arktisk råd var samlet i Canada.

– Formelt sett er Arktisk råd og Arktisk Økonomiske Råd uavhengige av hverandre, men vil bli samlokalisert i det nye Framsenteret i Tromsø. Arktisk Økonomisk Råd vil ha møtene sine samtidig som Arktisk råd, sier Brende.

Les også: Norge vil beholde Russland i Arktisk Råd

Foregangsland

Han understreker at ambisjonen for det nye samarbeidsorganet er å bli den viktigste samarbeidspartneren for Arktisk råd i arbeidet med å få til en ansvarlig utnytting av ressursene i nord. Mulighetene er enorme og Norge er ifølge Brende et foregangsland i Arktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er i en særstilling. 80 prosent av den arktiske skipstrafikken går gjennom norske farvann. I motsetning til andre land har vi en viktig del av befolkningen vår nord for polarsirkelen. Hos oss er veksten i nord høyere enn mange andre steder i landet, sier utenriksministeren.

Fakta om Arktisk Økonomisk Råd:

* Ministermøtet i Arktisk råd i Kiruna i mai 2013 besluttet å opprette et forum for dialog mellom Arktisk råd og næringslivet.

* I fjor høst ble rådet besluttet opprettet med sekretariat i Tromsø.

* I Arktisk Økonomisk Råd sitter næringslivsrepresentanter for de nordiske landene, USA, Canada og Russland og urfolksorganisasjonene som er representert i Arktisk råd.

* Utenriksminister Børge Brende (H) åpnet sekretariatet i Tromsø tirsdag.

Les også: – Russland må for all del ikke kastes ut av Arktisk Råd

Tunge aktører

Sekretariatet i Tromsø vil ha to ansatte. Fra norsk side er det Norsk olje og gass, NHO Reiseliv og Rederiforbundet som har utgjort industrigruppen som representerer Norge i rådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har stor oppmerksomhet rettet mot nordområdene, og samtidig ser vi at internasjonalt samarbeid er viktig. Det er viktig for oss, særlig i forholdet til vår nære nabo Russland, men også vestover mot USA og Canada, sier lederen for Arktisk Økonomisk Råd Norge, Erling Kvadsheim til NTB. Til daglig er han direktør for næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arktisk Råd tar fjerne land inn i varmen

Følger folkeretten i nord

Utenriksminister Børge Brende sier Norge har et ønske om å videreføre Arktis som et sted preget av samarbeid også med et Russland som vi på andre områder har innført sanksjoner mot etter folkerettsbrudd i Ukraina.

– Vi ønsker å finne felles løsninger med de andre nasjonene slik vi har gjort med Russland innen fiskeriforvaltning samt atom- og miljøsamarbeid. Det er i Russlands interesse å følge havretten og folkeretten i Arktis. Så langt har vi unngått en opptrapping av konfliktnivået i Arktis. Det er et samarbeid som preges av gode forbindelser, sier utenriksministeren.

Les også:

Kongerekene du spiser, kan true fuglelivet i Arktis

Frp vil ha mer politisk makt i Arktisk Råd