FN-utsending: Millioner flere på vei fra Syria

Syriske flyktninger legger tepper over barna utenfor et myndighetsbygg i Uruguay.
Syriske flyktninger legger tepper over barna utenfor et myndighetsbygg i Uruguay. Foto: Matilde Campodonico / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura advarer mot at mange tusen flere syrere vil flykte til Europa om det internasjonale samfunnet ikke snart finner en løsning på krigen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor flykter folk? Fordi de har mistet alt håp etter fem år med endeløs konflikt, og de ser bare én vinner, nemlig Daesh, sa de Mistura til mediene i Brussel mandag og brukte en annen betegnelse på den såkalte Islamske staten IS.

Ifølge de Mistura er ytterligere én million mennesker i faresonen i det vestlige Syria, og de kan potensielt slutte seg til strømmen av flyktninger som nå skaper kaos i EU.

Ikke lengre tid

Det internasjonale samfunnet forsøker stadig å finne en formel for å få slutt på krigen, men «det er ikke lengre tid til en slik langvarig prosess», ifølge de Mistura.

Ved at de ikke greier å bygge bro over uenigheten, som i det vesentlige gjelder president Bashar al-Assads skjebne, støtter de i virkeligheten en militær utgang på konflikten, som hittil allerede har kostet 250.000 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve millioner syrere er på flukt fra sine hjem, hvorav fire millioner er flyktninger i utlandet.

Må våkne

– Det er på tide å finne en løsning. Ellers vil det snart ikke være noen syrere igjen, sier de Mistura.

Det at IS stadig rykker fram «burde få alle til å våkne. De er bare noen kilometer fra Damaskus. Iran, Saudi-Arabia, Tyrkia, Russland – Daesh burde bekymre dem alle sammen», sier han.

Det ene forsøket etter det andre som USA og Russland har gjort for å finne en løsning, har mislyktes, og utsiktene til at de skal bli enige, er ikke oppmuntrende, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bosnia-flyktninger klarer seg like bra som nordmenn

Alle enige mot IS

I virkeligheten er alle landene enige om at IS er en enorm trussel, og at det er nødvendig med en bred allianse for å demme opp for islamistene.

USA har dannet en koalisjon med de rike golfstatene Saudi-Arabia, Jordan og Irak og europeiske land for å bekjempe IS i Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I all stillhet samordnes koalisjonens angrep i Irak med Iran, som er alliert med regjeringene både i Irak og Syria, og Assad aksepterer stilltiende USAs og koalisjonens bombeangrep på IS i Syria.

Russland vil gjerne være med i en militær koalisjon mot IS, som russerne også frykter på grunn av smitteeffekten til Kaukasus-regionen.

Men den store uenigheten om Assad hindrer en slik koalisjon, og dermed også en fredsavtale.

Russland støtter lojalt opp om Assad og mener det er nødvendig å ha ham med mot IS, mens USA støtter den sekulære motstanden mot Assad og setter som vilkår for fredsforhandlinger og en bred koalisjon at Assad går av.

Les også: UDI ber Røde Kors gi asylsøkere overnatting

Tyrkia og Saudi

I tillegg vil ikke Tyrkia kaste seg for fullt inn i krigen mot IS fordi de ser på Assad og kurderne som en større fiende, og Saudi-Arabia nøler fordi de ikke vil bygge opp under Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har de siste ukene prioritert kampen mot separatistbevegelsen PKK, selv om PKK er en nær alliert av de syriske kurderne, som er USAs allierte og den eneste væpnede organisasjonen som yter effektiv motstand mot IS i Syria.

Saudi-Arabia nøler med å kaste seg inn i kampen mot IS for fullt fordi de er lite lystne på å komme i en allianse med sin hovedrival i Midtøsten, som er Iran.

Dermed undergraver manglende samordning en effektiv kamp mot IS som både verdens stormakter og alle regionens land er enige om er en felles fiende.

Les også: Carl I. Hagen: – Giverglede er forsøk på reklame