Genialt eller galskap fra Nøgne Ø

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryggeriet som har vært en drivmotor for mikrobrygget øl i Norge siden oppstarten i 2003 har de siste årene fått noen småriper i lakken. Nå slår de tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

var nok et tungt slag da sjokknyheten om at Hansa Borg ble den største aksjonæren i selskapet slo ned i 2013. Når de på toppen av dette kom med boksøl i 2015, var det trolig mange som så for seg en fremtid med strømlinjeformede øl pakket inn i metall fra bryggeriet i Grimstad. På toppen av det hele valgte en av selskapets gründere, Kjetil Jikiun, nylig å trekke seg ut på grunn av uenigheter om veien videre. Sannsynligvis var det mange flere enn undertegnede som tenkte at Nøgne Ø var blitt for stor og at de dermed gikk på kompromiss med sin egen kompromissløshet.

Så feil kan man ta!

Vi har smakt på noen nye varianter fra Nøgne Ø, og det smaker verken av publikumsfrieri eller kommersialisering. Det smaker tvert imot som om bryggeriet er på tur inn i sin mest kreative fase hvor alt er lov. Spennende, rart og på grensen til galskap er vel den beste beskrivelsen av ølet de tilbyr denne høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøgne Ø Strandhogg

Det første man tenker på når man heller dette ølet i glasset er: Hva i alle dager er nå dette? En rødlig væske med rosa skum er jo ikke det man forventer av et øl, selv om det selvsagt finnes slikt også. En underlig og forvirrende duft av skogsbærsyoghurt og litt rødvin setter virkelig skepsisen på prøve. Kan dette drikkes? Vel, dette er sært og underlig, men på ingen måte vondt. Strandhogg er syrlig, litt saltig, med smak av saft og bær. Utvilsomt ikke et øl som kommer til å erstatte fredagspilsen hos folk flest, men et artig og svært annerledes øl er det. Gir du det litt tid i glasset så åpner det seg enda mer bærpreg. Kommersielt grenser nok dette ølet mot galskap, men for de som ønsker seg en opplevelse utenom det vanlige så er det absolutt noe å prøve.
Nøgne Ø Strandhogg – 0,5 l – alkohol 4 % - finnes i utvalgte ølutsalg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøgne Ø Sourwiesse

Surøl er artig. Det er noe spesielt fascinerende med denne øltypen som nesten ikke lar seg definere. Her finner man elegante øl med kompleksitet og smaker som ikke finnes i noen andre typer. Et mislykket surøl kan dog bli svært så ubehagelig opplevelse. Dette ølet er gult i fargen, litt uklart og har et pent hvitt skum. Duften er krydrete med noe aprikos. Smaken er syrlig og har mye fin aprikos, litt korn og en lett krydrete ettersmak. Ølet er behagelig friskt og leskende. Et lett og godt øl som frister til gjentagelse – noe som jo gjør noe siden det er såpass lav alkoholprosent i denne.
Nøgne Ø Sourwiesse – 0,5 l – alkohol 3,5 % - finnes i utvalgte ølutsalg

Nøgne Ø Gamle Rygene Brun

Her snakker vi om sterkt øl! Med sine ti prosent holder dette ølet deg god og varm på en høstkveld. Fargen er mørk rødbrun og den har et tykt brunlig skum som holder seg lenge. Dufter av rosin, sjokolade, kandis, kaffe og tørket frukt. Litt preg av eik finner man også i duften. Smaken er fyldig, krydrete og litt «julete». Dette er varmende og vinøst. Gamle Rygene Brun er et massivt øl for sene kvelder og filosofiske betraktninger. Ølet er fremdeles litt ferskt og vil utvilsomt utvikle seg videre. Kjøp noen av disse og legg dem i kjelleren et år eller to.
Nøgne Ø Gamle Rygene Brun – 0,33 l – alkohol 10 %

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøgne Ø Oude Bruin

Dette ølet har brun/amber farge og et fint hvitt skum. Mye maltpreg i i duften, litt eddik, karamell og tørkede frukter. Et hint av eik. Dette ølet er lagret på tanker hvor det har vært Tinnved og har et tydelig preg av dette. Smaken har røde bær, malt, karamell og en lett krydrete avslutning. Noe syrlig. Et øl som varmer og som burde gå fint med oster. De fleste øl med såpass stor styrke og kompleksitet åpner seg mye etter en stund i glasset – det gjelder også denne. Kan også lagres en stund til og vil nok få enda mer balanse.
Nøgne Ø Oude Brun – 0,33 l – alkohol 7 %

Det er ofte en hårfin linje mellom det geniale og galskap. Nøgne Ø balanserer fremdeles på denne linja til glede for oss som setter pris på det uventede. Det er ingen grunn til å frykte kommersialiseringen i Grimstad. Men Nøgne Ø på boks er fremdeles litt skremmende.