Gave til barnebursdag:– Ikke vær flau over å kjøpe billige gaver

VIL MINSKE GAVEPRESS: Firebarnsmor Elin Johannessen oppfordret til moderasjon og gjerne gi brukte gaver da hun inviterte til bursdagsfeiring for sønnen. Foto: Privat
VIL MINSKE GAVEPRESS: Firebarnsmor Elin Johannessen oppfordret til moderasjon og gjerne gi brukte gaver da hun inviterte til bursdagsfeiring for sønnen. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er voksne som bryr seg om hva bursdagsgaver koster, ikke barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når barna er små bryr de seg ikke om pris, det er det vi foreldre som gjør, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Sønnen min ga bort en prompepute til 20 kroner en gang, og det ble bursdagens hit, poengterer hun.

Dyre bursdagsgaver

Ifølge en undersøkelse fra våren 2015 bruker norske foreldre i snitt 120 kroner per gave når barna skal i bursdag.

Oslo-foreldre bruker 140 kroner per gave, mens foreldre på Vestlandet er mer nøkterne og holder seg til 100 kroner per gave.

Forbrukerøkonom Sandmæl har fått henvendelser fra foreldre som forteller at det i deres miljø kan være vanlig å gi gaver for opp mot 300 kroner.

– 300 kroner synes jeg høres veldig mye ut, sier hun.

For har du mer enn ett barn, kan det fort bli opptil 40 bursdager i året.

Maks 100 kroner

For å unngå ubehageligheter anbefaler Sandmæl å lage en felles standard ved å bli enige med andre foreldre om en makssum. Foreldremøter i barnehagen eller på skolen kan være en fin anledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når barna er små synes jeg det er rimelig med 100 kroner som øvre beløpsgrense for gavene. Men det betyr ikke at du ikke kan kjøpe for mindre. Folk har ulik økonomi, og man skal ikke være flau over å kjøpe billigere ting, sier Sandmæl.

Les også: Tips for å få økonomien på rett kjøl

Fikk hakeslepp av sønnens gaver

Elin Johannessen er mamma til fire gutter i alderen fem til ett år. Da hun nylig inviterte til bursdagsfeiring for fireåringen, skrev hun følgende oppfordring på invitasjonen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi skal naturligvis ikke legge oss borti hva som eventuelt gis i gave, men vi ønsker å bidra til minst mulig gavepress. Personlig synes vi ei maksgrense på 100 kroner blant barnehageungene kunne vært ei fin ordning, og brukte gaver eller ei tegning har vi heller ingen ting i mot».

– Grunnen var at da vi feiret bursdag for femåringen i våres, fikk vi hakeslepp av hvor flotte og dyre gaver han fikk. Det blir dyrt å skulle følge opp dette i lengden. Jeg har engasjert meg mye i debatten om fattigdom i Norge, og jeg synes det er synd hvis vi etablerer en praksis som gjør det enda vanskeligere for de barna som ikke har så mye. Da skaper vi bare enda større forskjeller mellom folk, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pent brukt gave

Hun fikk ingen spesielle reaksjoner på invitasjonen, men la merke til at gavene sønnen fikk til bursdagen var holdt på et ganske moderat nivå.

Blant gavene var også et pent brukt puslespill.

– Jeg ble veldig glad da jeg så at det var brukt. Barna våre har i overflod, og det å kunne gi bort noe som er pent brukt er bra både for økonomien og for miljøet, sier hun.

Etter at hun skrev om gaveoppfordringen på bloggen Eventyrelin, har hun fått mange positive reaksjoner. Mange synes det er en god ide å gi bort brukte leker i bursdagsgave, men er redde for hva andre synes om det.

– For meg har terskelen for å gi bort brukte ting blitt litt lavere nå. Guttene mine har så mange ting, og blir veldig fort lei av lekene sine, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å stå imot

Den siste tiden har stadig flere tatt til orde for å bremse nordmenns voldsomme forbruk. Men fortsatt er fokuset på status og dyre ting overveldende, mener Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sosiale medier renner over av statusjag, alt skal være så fint og flott. Og det er vanskelig å stå imot når det er et så overveldende flertall som verdsetter dette. Men jeg vet at også mange kjenner at den overfloden vi har i Norge er litt kvalmende. Det er faktisk ingen barn som har behov for en merkepysj til 500 kroner, sier hun.

Og på et eller annet tidspunkt vil det måtte stoppe opp, mener Johannessen.

– Den forbrukskulturen vi har nå er ikke bærekraftig for kloden vår, og vil få en absolutt stopp en gang uansett. Da kan vi like gjerne snu det nå. Vi kan faktisk gjøre noe med det, sier hun.

– Gi gaver videre

Forbrukerøkonom Silje Sandmæls erfaring er at også bursdagsbarn kan synes det blir litt mye. Mange barn har allerede rommet fullt av leker.

– Det kan være like hyggelig å gi bort en opplevelse, som gavekort på kino, lekeland, svømmehallen eller noe annet som kan gjøres sammen. Eller man kan gå sammen flere for å spleise på noe større, foreslår hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandmæl er også enig i at det ikke er nødvendig at alle gaver er flunkende nye.

– Når barna har med seg venner hjem ser de hvilke leker som er favoritten, og å gi bort noe man vet den andre ønsker seg slår ikke feil, brukt eller ubrukt. Og i stedet for å bytte gaver barnet har fra før, kan dere gi dem videre som gave til et annet bursdagsbarn, sier Sandmæl.

Les også:

– Bursdagsinvitasjoner brukes på de styggeste måter

Perfekt til bursdag: Et fruktmonster!

Test av kakemiks: Selv helt nystekt smaker ikke kakene all verden

Artikkelen ble først publiser på Klikk.no