– Nord-Korea har ingen sjans mot USA og Sør-Korea

Sørkoreanske K9 howitzer-kanoner under militærøvelsen «Hoguk», som simulerte angrep fra Nord-Korea. Arkivfoto fra november 2014.
Sørkoreanske K9 howitzer-kanoner under militærøvelsen «Hoguk», som simulerte angrep fra Nord-Korea. Arkivfoto fra november 2014. Foto: Kim Nam-ho / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av partene har interesse av krig nå, mener professor i koreansk historie ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Episoder mellom Nord- og Sør-Korea

* 20. august 2015: Et prosjektil ble skutt ut fra nordkoreansk side av grensen. Målet var angivelig et høyttaleranlegg som sender ut propaganda mot nord. Sør-Korea svarte med å avfyre titalls artillerigranater. Nord-Korea fulgte opp med et ultimatum som ga Sør-Korea 48 timer til å demontere høyttalerne.

* 23. november 2010: Nord-Korea avfyrer om lag 100 granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. To soldater og to sivile blir drept.

* 26. mars 2010: 46 mennesker omkommer når det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan senkes. Nord-Korea har aldri innrømmet senkingen, men en internasjonal havarikommisjon har konkludert med at de står bak.

* 29. juni 2002: I en trefning blir seks sørkoreanske sjømenn og rundt tretten nordkoreanere drept. Dette skjer mens Sør-Korea arrangerer VM i fotball.

* 15. juni 1999: I den første grensetrefningen siden Koreakrigen senker den sørkoreanske marinen en nordkoreansk båt. Rundt 50 nordkoreanere blir drept.

* September 1996: 26 nordkoreanske spesialsoldater går i land i Sør-Korea. Tretten blir skutt av sørkoreanerne, elleve blir skutt av sine egne, én blir tatt til fange, mens én slipper unna.

* 29. november 1987: Nordkoreanske agenter planter en bombe på et sørkoreansk fly. Alle 115 om bord i flyet blir drept.

* 9. oktober 1983: Nordkoreanske agenter sprenger et monument i Myanmar rett før Sør-Koreas president Chun Hoo-hwan skal ankomme. 21 mennesker, blant dem fire sørkoreanske ministre blir drept.

* 18. august 1976: Nordkoreanske soldater åpner ild mot arbeidere som prøver å hogge et tre i den demilitariserte sonen. To amerikanske soldater blir drept i episoden.

* 15. august 1974: En nordkoreansk agent skyter mot den sørkoreanske presidenten Park Chung-hee under en tale, men dreper i stedet hans kone. Presidenten fullfører talen.

* 21. januar 1968: 31 nordkoreanske spesialsoldater forsøker å drepe president Park. De blir stoppet 800 meter fra presidentpalasset. Spesialsoldatene blir alle drept eller fanget.

* 19. januar 1967: Nordkoreanerne senker det sørkoreanske skipet Dangpo i Gulehavet. 39 av de 70 sjøfolkene om bord omkommer.

(Kilde: AFP, Reuters) (©NTB)

– Det virker ikke veldig realistisk at Nord-Korea vil gå til mer omfattende militær handling i dagens situasjon. Landet forstår at en lokal krig vil gi USA og Sør-Korea anledning til å angripe. Sammen er de militært overlegne, Nord-Korea har ikke sjans mot dem sammen, sier professor i koreansk og østasiatisk historie ved UiO, Vladimir Tikhonov, til ABC Nyheter.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un satte fredag sine styrker i krigsberedskap i forbindelse med ultimatumet der landet krever at Sør-Korea skal stanse sine propagandameldinger fra høyttalere ved grensen.

De militære spenningene på halvøya har økt kraftig mot slutten av uken, etter gjensidig artilleribeskytning torsdag. Også den sørkoreanske hæren er i alarmberedskap.

– Det som nå pågår er en kontrollert eskaleringsstrategi, der begge parter øker spenningen med hard språkbruk og demonstrative handlinger. Samtidig vil de forsøke å unngå handlinger som kan eskalere til faktisk lokal krig, sier Tikhonov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Korea ønsker ikke lokal krig, fordi de vet det kan utvikle seg til en større krig som de kan tape. Sør-Korea ønsker ikke krig av en rekke årsaker, ikke minst økonomiske, sier han.

Ved krigshandlinger vil utenlandske investorer være de første til å rømme Sør-Korea, påpeker Tikhonov.

Les også: Sør-Korea venter angrep på høyttalerne

– Innenrikspolitisk nyttig

– De til slutt komme til en form for forsoning, men disse rituelle handlingene er nødvendige for intern bruk. De nordkoreanske handlingene er viktige internt, og viser handlekraft for den unge lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknisk sett har de to koreanske nasjonene vært i krig i 65 år, da Korea-krigen 1950-53 ble avsluttet med en våpenhvileavtale som aldri ble formalisert med en fredsavtale.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (32) ved et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen til landets arbeiderparti etter den gjensidige granatbeskytningen over grensen torsdag. Foto: Korean Central Television Via Yonhap / Epa
Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (32) ved et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen til landets arbeiderparti etter den gjensidige granatbeskytningen over grensen torsdag. Foto: Korean Central Television Via Yonhap / Epa

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har gitt tilsvarende ordre også tidligere, sist i 2013, da han erklærte «krigstilstand» med sør. Det kom aldri til trefninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kim Jong-Uns alder er faktisk en viktig faktor, ikke minst i den lokale kulturen, der det er uvanlig med så unge ledere. Her viser han at han kan utfordre sine fiender uten å bli straffet for det. Den internpolitiske situasjonen i Nord-Korea er også spent, og det har vært flere henrettelser på toppnivå den siste tiden, sier Tikhonov.

– I Sør-Korea går økonomien dårlig og den sittende presidenten, Park Geun-Hye, er svak. Begge parter trenger litt skyting i den demilitariserte sonen til internpolitisk bruk.

Les også: Ekspert vil ha nordisk fredsinitiativ på Koreahalvøya

– Reell fare for sammenstøt

Professor i Nord-Korea-studier ved Korea University i Seoul er mindre optimistisk enn Tikhonov med tanke på eventuelt krigsutbrudd.

– Vi har vært her flere ganger tidligere, men det betyr ikke at det ikke er farlig, sier professoren til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en reell mulighet for at denne konfrontasjonen vil føre til en eller annen form for væpnet sammenstøt.

Gjennom tiårenes løp har sørkoreanerne vent seg til provokativ og krigersk adferd fra Nord-Korea, og det var fredag ingen tegn til panikk på gatene i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, melder AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas forsvarsdepartement har uttalt at propagandahøyttalerne fortsatt vil være i bruk.

– Nord-Korea har allierte

Nord-Korea er isolert fra USA, Sør-Korea og Japan, men har venner i Russland og Kina, påpeker professor Tikhonov.

– Landet har for tiden et noe spent politisk forhold til Kina, men svært gode økonomiske bånd, sier han til ABC Nyheter.

– Det jeg vil tro skjer de nærmeste 10-20 årene er at Nord-Korea fortsetter å eksistere, og fortsetter å utvikle sin økonomi i retning en blandingsøkonomi. De vil også fortsette å diversifisere sine eksterne økonomiske forbindelser, og involvere flere europeiske land, russere og japanere, sier Tikhonov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste for landet nå er forhandlingene med Japan og normaliserte diplomatiske bånd til Japan. Jeg tror ikke de kan normalisere forholdet til USA de nærmeste 10-20 år. De vil trolig aldri gi opp atomvåpnene, da de har lært av det som skjedde i Irak og til en viss grad Libya.

– Mindre lukket enn nordmenn tror

Professoren mener bildet av Nord-Korea er noe fortegnet i norske medier.

Amerikanske militære kjøretøy i den sørkoreanske grensebyen Paju fredag. Foto: Kim Chul-soo / Epa
Amerikanske militære kjøretøy i den sørkoreanske grensebyen Paju fredag. Foto: Kim Chul-soo / Epa

– Nord-Korea er et svært brutalt diktatur, og menneskerettighetssituasjonen er veldig dårlig sett med norske øyne. Men det som ofte underkommuniseres i Norge er at landet er på vei mot en blandingsøkonomi, med en voksende middelklasse og et voksende forbrukersamfunn. Nord-Korea er faktisk mer åpent enn mange tenker, men da overfor sine samarbeidspartnere, som Russland og Kina. Det er mulig å reise ut for å jobbe, og siden komme tilbake fra nettopp disse landene, sier Tikhonov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er svært sjelden at det kommer til ildgivning over grensen mellom de to koreanske nasjonene.

Det forrige direkte angrepet skjedde i november 2010 da Nord-Korea skjøt med artillerigranater mot den sørkoreanske grenseøya Yeonpyeong. To sivile og to soldater mistet livet.

Ifølge sørkoreanske myndigheter begynte ildgivningen torsdag da Nord-Korea skjøt flere granater i den omtrentlige retningen av en av høyttalerne ved grensen.

Sør-Korea besvarte ilden med «flere dusin» 155mm-runder fra en howitzer.

Nærmere alle granatene fra begge parter torsdag landet i sine respektive halvdeler av den demilitariserte sonen, en fire kilometer bred buffersone omkring grenselinjen.

Situasjonen var uvanlig spent allerede før granatbeskytningen, etter at landminer såret to sørkoreanske grensevakter tidligere denne måneden. De årlige fellesøvelsene mellom Sør-Korea og USA har også satt sinnene i kok på nordkoreansk side.

Sørkoreanske myndigheter hevder landminene ble utplassert av Nord-Korea, og svarte ved å gjenoppta propagandakringkastingen etter et tiårs pause.


Øvrige kilder: AFP.