Harnes tatt med flere skarpe skudd i magasinet

Arkivfoto av Lars Harnes. Han fremstilles torsdag for varetektsfengsling, siktet for blant annet å ha planlagt å drepe Imran Saber.
Arkivfoto av Lars Harnes. Han fremstilles torsdag for varetektsfengsling, siktet for blant annet å ha planlagt å drepe Imran Saber. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Harnes hadde sannsynligvis planer om å drepe Imran Saber da han ble tatt med et skarpladd våpen med flere skudd i magasinet, mener Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bandidos-profilen ble torsdag varetektsfengslet i ytterligere fire uker. Retten mener det er nærliggende fare for at han skal ødelegge bevis, samt påvirke vitner og andre involverte i saken, hvis han får gå fri. Av samme grunn er han også underlagt en rekke restriksjoner, som innebærer at han ikke får motta besøk, lese aviser eller se og høre etermedier.

«Retten har ved vurderingen lagt særlig vekt på hvor Harnes ble pågrepet, fremkomstmiddel, hvilken bekledning han hadde på seg og at han var i besittelse av en pistol påmontert lyddemper og med flere skudd i magasinet», heter det i fengslingskjennelsen.

Da 47-åringen ble pågrepet 21. juli i garasjeanlegget der Imran Saber bor, var han maskert med finlandshette og hadde iført seg stoff fra nylonstrømper og latekshansker – ifølge politiet for ikke å legge igjen biologiske spor på et åsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Harnes anker kjennelsen til lagmannsretten, får Aftenposten opplyst av forsvareren, advokat Anja K. Hellander.

Utvidet siktelsen

Den tidligere Bandidos-lederen var før fengslingsmøtet torsdag siktet for våpenbesittelse og for heleri av en stjålet moped. Nå er siktelsen mot ham utvidet også til å gjelder drapsforbund.

– Det innebærer at man har inngått en avtale med én eller flere andre om å ta livet av noen. I dette tilfellet mener vi at det er Imran Saber, sier politiadvokat Ane Evang til NTB.

Harnes erkjenner straffskyld etter den opprinnelige siktelsen, men benekter å ha inngått drapsforbund, ifølge Hellander. Utover dette nekter han å forklare seg om saken og anklagene mot seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten begrunner delvis behovet for å holde ham varetektsfengslet under strenge restriksjoner med at han ikke vil snakke med politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når han nå er kjent med siktelsen, vil han slik retten ser det, ha et klart incitament for å forspille bevis som taler mot ham, heter det i kjennelsen.

Storaksjon

Onsdag ble ni andre personer varetektsfengslet, deriblant Nokas-dømte Metkel Betew, etter at Oslo-politiet gjennomførte en storaksjon tidligere i uka. De ni er siktet for grove narkotikaforbrytelser.

Politiadvokat Evang er ordknapp om sammenhengen mellom de to sakene.

– Det vi kan si, er at pågripelsen av Harnes ikke var tilfeldig. Vi har hatt en pågående narkotikaetterforskning og er kommet over opplysninger som gjør at han er siktet i denne saken, sier hun.

Einar Aas, leder for politiets seksjon for organisert kriminalitet, opplyste onsdag at ingen av dem som er varetektsfengslet etter storaksjonen, så langt er formelt siktet for å ha vært del av et drapsforbund sammen med Harnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lukkede dører

Påtalemyndigheten begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet mot Harnes og fikk medhold i dette, til tross for at forsvareren motsatte seg det.

– Retten legger da særlig vekt på at saken er i en startfase. Det er snakk om et svært alvorlig forhold, og det ligger også i siktelsen at det her er snakk om mistanke om at flere personer er involvert, sa hun.

Flere avgjørende etterforskningsskritt gjenstår i saken, ifølge dommeren.

– Saken står i et annet lys nå enn den gjorde for en måned siden, understreket Klausen.