Aldri har vi spist mer oppdrettsfisk

STORINDUSTRI: Fiskeoppdretterne vil ha gode tider framover. Verdens etterspørsel etter fisk vil overgå tilgangen fram mot 2030.
STORINDUSTRI: Fiskeoppdretterne vil ha gode tider framover. Verdens etterspørsel etter fisk vil overgå tilgangen fram mot 2030. Foto: Victor Ruiz Caballero / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang spiser verdens befolkning mer fisk fra oppdrettsanlegg enn fra havet. Oppdrettsindustrien vil tjene gode penger lang tid framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntaket av næring fra oppdrettsfisk har aldri vært høyere, skriver Bloomberg. Ifølge finansavisa øker fiskekonsumet fortere enn konsumet av kjøtt, og det skal blir mer.

Prognoser fra FN viser at den globale etterspørselen etter fisk i 2030 vil overstige mengden fisk oppdrettere og havet selv kan tilby. Den totale etterspørselen vil være på 261 millioner tonn fisk, mens tilgangen vil kun være på 211 millioner tonn.

– Vi forventer at store selskaper vil henge seg på denne muligheten, og finne ut hvordan de kan være med på det noen kaller den blå revolusjonen, sier Gorjan Nikolik, sjømatindustri-analytiker til Bloomberg.

Mandag kjøpte Cargill norske EWOS Holding AS for 1,5 milliarder dollar, og er med det med i industrien som trolig vil tjene gode penger i lange tider framover.

Økt kjøpskraft i utviklingsland har bidratt til å gjøre fisk lettere tilgjengelig, og det er igjen med til å bidra til økt etterspørsel også fra nye markeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer ble det kjent at en av de største fiskegrossistene i USA, Costco, ikke lenger vil kjøpe laks fra Chile på grunn av den utstrakte bruken av antibiotika. Dermed ser Costco seg omkring etter oppdrettsfisk produsert uten antibiotika, blant annet til Norge hvor det nesten ikke brukes antibiotika.

– At de store detaljistene lager en kategori for fisk som ikke er behandlet med antibiotika, gir nå norsk laks en god mulighet fordi de aller fleste norske produsenter kan gi garantier om antibiotikafri laks, sa Egil Ove Sundheim, USA-direktør ved Norsk Sjømatråd til ABC Nyheter i juli.