Kjent arkeolog halshogd av IS i Palmyra

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-jihadister har halshogd en kjent syrisk arkeolog i Palmyra og hengt liket hans på en støtte på hovedtorget i ruinbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser direktøren for de syriske oldtidsmyndighetene, Maamoun Abdulkarim, som sier at han har fått opplysningene fra den 82 år gamle Khaled Asaads familie.

Asaad, som i 50 år var sjef for de samme oldtidsmyndighetene, ble ifølge Abdulkarim henrettet tirsdag etter at han var blitt forhørt i en måned av IS.

– Det er knapt til å forestille seg at en slik forsker som har gjort så store og minneverdige tjenester for stedet og historien, skulle bli halshogd, og liket hans henger fortsatt fra en av de eldgamle støttene i Palmyra, sa Abdulkarim.

Asaad var kjent for flere artikler om Palmyra som ble trykt i internasjonale arkeologiske tidsskrifter. Han arbeidet også sammen med arkeologer fra USA, Frankrike, Tyskland og Sveits i de 2.000 år gamle ruinene i byen som var en viktig stopp på Silkeveien til Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte Islamske staten IS erobret ørkenbyen fra de syriske regjeringsstyrkene i mai.

De ser ikke ut til å ha ødelagt noen av de antikke romerske ruinene slik de har gjort andre steder i Irak og Syria der de på grunn av sitt fundamentalistiske religiøse syn ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

I ukene før byen falt, fjernet syriske myndigheter hundrevis av statuer for å beskytte dem mot å bli ødelagt.