Ny rapport: Lavere skatt gir økte investeringer

Frp-leder og finansminster Siv Jensen.
Frp-leder og finansminster Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redusert selskapsskatt er langt mer effektivt enn kutt i formuesskatten for å øke investeringene i Norge, ifølge studie. Ikke et enten-eller, men et både-og, svarer finansministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Rapporten fra analyseselskapet Menon viser at kutt i selskapsskatten har langt større effekt på investeringene i Fastlands-Norge samlet sett, enn tilsvarende endringer i utbytte- eller formuesskatten.

Menon anslår at 1 prosents reduksjon i selskapsskatten gir en økning i realinvesteringer i næringslivet på 0,48 prosent. En tilsvarende reduksjon i formuesskatten gir en økning på 0,06 prosent.

Debatten om formuesskatten blusset dermed umiddelbart opp etter at finansminister Siv Jensen (Frp) mottok rapporten mandag.

Feil medisin

Regjeringen forsvarer sine omstridte kutt i formuesskatten med at de er nødvendige for å skape vekst og nye arbeidsplasser.

Men KrF-leder Knut Arild Hareide fastslo i VG søndag at brede kutt i formuesskatten er «feil medisin nå», og advarte mot at dette kan ødelegge for et bredt skatteforlik til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rapporten viser at regjeringen har prioritert feil med sin ensidige vekt på kutt i formuesskatten, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Funnene i Menon-rapporten viser at 1 prosents kutt i selskapsskatten vil gi 1.134 millioner i økte investeringer. Et tilsvarende kutt i formuesskatten vil gi 158 millioner i økte investeringer, mens en tilsvarende reduksjon i utbytteskatten vil gi 156 millioner i økte investeringer.

Menon understreker at det er heftet stor usikkerhet til anslagene.

Lover nye kutt

Siv Jensen mener rapporten først og fremst viser at skattereduksjoner gir økte investeringer, og at skatteskjerpelser gir lavere investeringer. Men hun vil ikke gå inn på hvilke skatter regjeringen vil prioritere å kutte i når budsjettet for 2016 og en større skattereform skal legges fram til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan love at vi fortsetter arbeidet med å redusere skattene, slik at vi kan øke investeringene, sier Jensen til NTB.

– Vi prøver å se helheten og anerkjenne at vi har et mangfoldig eierskap og en mangfoldig selskapsstruktur i Norge, legger hun til.

– Dette er ikke et spørsmål om enten eller, men både og.

– Kutt virker

Rapporten dokumenterer at skattekutt virker, mener Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten, som ber Ap avklare hvor partiet står.

– Vil de bruke alle virkemidler for å skape nye private arbeidsplasser i en tid hvor Norge trenger omstilling? Eller vil de motarbeide skattelettelser som gjør det lettere å investere i nye norske arbeidsplasser? spør han.

Ap støtter kutt i selskapsskatten, men Marthinsen krever at «finansministeren begraver forslag om nye formuesskattekutt en gang for alle.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menons analyse er en del av utredningsarbeidet i forkant av regjeringens varslede skattereform til høsten.

Det offentlig oppnevnte Scheel-utvalgets brede rapport fra i fjor høst danner et viktig grunnlag for reformen. Utvalget anbefalte blant annet å kutte selskapsskatten, som er skatt på overskuddet i et selskap, fra 27 til 20 prosent.