Simulerer nordkoreansk invasjon

Et forsyningskjøretøy av typen A K10 Ammunition kjører langs veien i den sørkoreanske grensebyen Paju mandag. Den 12 dager lange fellesøvelsen Ulchi Freedom Guardian mellom USA og Sør-Korea er verdens største datastøttede militærøvelse, og simulerer et nordkoreansk angrep mot Sør. Øvelsen startet mandag.
Et forsyningskjøretøy av typen A K10 Ammunition kjører langs veien i den sørkoreanske grensebyen Paju mandag. Den 12 dager lange fellesøvelsen Ulchi Freedom Guardian mellom USA og Sør-Korea er verdens største datastøttede militærøvelse, og simulerer et nordkoreansk angrep mot Sør. Øvelsen startet mandag. Foto: Yonhap / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av sørkoreanske og amerikanske soldater innledet mandag den årlige militærøvelsen som alltid fordømmes av Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelsen simulerer nordkoreansk invasjon over den demilitariserte sonen og involverer 50.000 sørkoreanske og 30.000 amerikanske soldater, melder NTB.

Nord-Korea kaller øvelsen en krigserklæring og sier at risikoen er stor for sammenstøt som kan utløse en full konflikt.

Den årlige fellesøvelsen «Ulchi Freedom» er for en stor del datasimulert, på tross av det høye antall soldater som er involvert. Øvelsen varer til 28. August.

Spenningen mellom Sør- og Nord-Korea var også før øvelsen stor etter et landmineangrep i grensesonen der to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret. Se videoen som viser landminen som går av:

Les også: Nord-Korea truer Sør med «ildhav»

Sør-Korea reagerte på angrepet med å gjenoppta bruken av kraftige høyttalere til å sende propaganda over grensa, for første gang på et tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea nekter for å ha noe med landminene å gjøre og truer i sedvanlig sterke ordelag med å angripe Sør-Korea om ikke høyttalervirksomheten opphører.

Sørkoreanske soldater betrakter sine nordkoreanske kolleger ved den demilitariserte sonen i landsbyen Panmunjom ved grensen mellom de to landene. Foto: Dita Alangkara / Ap
Sørkoreanske soldater betrakter sine nordkoreanske kolleger ved den demilitariserte sonen i landsbyen Panmunjom ved grensen mellom de to landene. Foto: Dita Alangkara / Ap

Nord-Korea har også gjenopptatt sin bruk av slike høyttalerbeskjeder over grensen, sier det sørkoreanske forsvarsdepartementet mandag, ifølge AFP.

Slike gjallende propagandameldinger var standard i årevis før praksisen ble avsluttet ved felles avtale i 2004, etter en periode med tilnærming mellom partene.

Mandag formiddag (norsk tid) hadde Nord-Korea foreløpig ikke bekreftet at de har gjenopptatt sin bruk av høyttalerne ved grensa.

Siden våpenhvilen i 1953 aldri ble erstattet med en fredsavtale er de to koreanske nasjonene teknisk sett fremdeles i krig.