Høyt sykefravær i kommunene:Industrien sparer 800 millioner, kommunene taper 22 milliarder på sykefravær

TO VERDENER: KS-sjef Gunn-Marit Helgesen kan ikke instruere kommunene, men jobber for å profesjonalisere dem som arbeidsgivere. Stein Lier-Hansens Norsk Industri har oppnådd store resultater på sykefravær.
TO VERDENER: KS-sjef Gunn-Marit Helgesen kan ikke instruere kommunene, men jobber for å profesjonalisere dem som arbeidsgivere. Stein Lier-Hansens Norsk Industri har oppnådd store resultater på sykefravær. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk industri sparer 800 millioner kroner året på redusert sykefravær. Sveinung Rotevatn (V) vil redusere sykelønna for å få ned fraværet også i offentlig sektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC NYHETER): Industrien har ved aktivt arbeid klart å redusere sykefraværet med hele 27 prosent siden avtalen om inkludrende arbeidsliv (IA) ble inngått i 2001.

I kommunene har sykefraværet derimot holdt seg stabilt på rundt 10 prosent. Hvorfor denne forskjellen? Det var temaet på en debatt reist av organisasjonen Norsk Industri lørdag under Arendalsuka.

- Industrien sparer 800 millioner kroner året på at vi har fått ned sykefraværet. Suksessen skyldes samarbeid mellom ledelse og ansatte, og at alle ledere har fått ansvar for å redusere fraværet, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Koster kommunene 22 milliarder i året

I kommunesektoren har det vært vanskeligere å få ned fraværet, kunne administrerende direktør i kommunenes interesseorganisasjon KS, Gunn-Marit Helgesen, fortelle.

- Sykefraværet koster kommunene rundt 22 milliarder kroner i året, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres stortingspolitiker Sveinung Rotevatn syns det er greit med samarbeid mellom partene, men mener at en økonomisk pisk både overfor arbeidsgivere og ansatte må til for å få raske resultater.

Les også: Robert Eriksson (Frp) har skapt mer utrygghet i norsk arbeidsliv

Venstre: Mindre sykelønn, mer uføretrygd

- Venstre er foreløpig alene om å mene det, men vi ønsker å innføre en egenandel som trekkes fra sykelønna, sier Rotevatn til ABC Nyheter.

Han vil ikke tallfeste hvor stor egenandelen bør være.

- Men også arbeidsgiverne bør få større press på seg, ved å betale sykelønna en lenger periode enn i dag, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Rotevatn vil gjøre det litt dyrere for den enkelte å være syk, syns han inntektstapet ved å bli ufør, er for stort i dag. Uføretrygden ligger på 66 prosent av tidligere inntekt.

- Vi burde diskutere en økning av uføretrygden, sier Rotevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fremskrittspartiets Ungdom: - Kutt sykelønna til 80 prosent

Sykeforskjell - eller ikke?

Ifølge KS-sjef Gunn-Marit Helgesen skyldes noe av forskjellene på sykefravær mellom offentlig og privat sektor, at kommunene har 77 prosent kvinner som ansatte. Kvinner har generelt høyere fravær, uten at forskerne kan forklare hvorfor.

- I sammenliknbare yrker er det derimot ikke så stor forskjell på sykefraværet i privat og offentlig sektor, hevdet Helgesen på debattmøtet lørdag morgen.

Men det sier fagsjef for helse, miljø og sikkerhet i Norsk Industri, Pernille Vogt, seg uenig i.

- Sykefraværet i pleie- og omsorgsbedrifter som er medlemmer i NHO Service, ligger 43 prosent under kommunene i sykefravær. Det er mange kvinner i offentlig sektor, men det er underlig at det ikke har skjedd noen endring i sykefraværet i alle disse årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To forskjeller

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener kommunene kan ha noe å lære av det de har gjort, å ansvarliggjøre hver leder fra bunn til topp for resultater i arbeidet med å få ned sykefraværet. Det går ut på å kartlegge problemene sammen med de ansatte, og så ta tiltak.

- Her kan vi være tøffere i privat sektor med å gi økonomiske incentiver til ledere som oppnår resultater, vedgår Lier-Hansen om én forskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ikke forundra over mer sykefravær i trøste-og-bæreyrker. Jeg har ligget på sykehus og sett spe pleiere løfte på folk på 80 kilo. Hadde en gjort noe sånt i industrien, ville det blitt anmeldt. I industrien skal ikke en kjeft løfte mer enn 5 kilo, sa han om en annen ulikhet.

- Mer mobbing enn vi tror

Ifølge Stein Lier-Hansen er milde psykiske lidelser et utbredt fenomen som det går an å gjøre mer med.

- For folk med slike lidelser er det verste som kan skje, at de blir borte fra jobben. Vi må velge å gjøre arbeidsplassene så gode at folk velger å bli på jobb selv om de er litt syke, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mye sykefravær skyldes også mobbing. Det er et ledelsesansvar å slå ned på mobbing på arbeidsplassen.

Han forteller at sykefraværet nå går sykefraværet litt opp i noen industribransjer, de bransjene der det snakkes om permitteringer, nedbemanning og omstilling. - - Her er det viktig å ha fokus på det psykososiale. Det er veldig undervurdert, sier Stein Lier-Hansen.