Lyssterk meteor over Norge i natt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til torsdag kunne en kraftig ildkule (bolide) ses over Østlandsområdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysfenomenet kom til syne klokken 01.50 natt til torsdag.

– Nattens meteor var svært lyssterk, mer enn månen, sier pressekontakt i Norsk Meteornettverk, Tor E. Aslesen, til ABC Nyheter. Han er lærer og utdannet astrofysiker. Aslesen er også leder i Norsk astronomisk selskap, som deltar i meteornettverket.

Aktiviteten til meteorsvermen perseidene er på sitt største i disse dager. Flere som var oppe for å se meteorene på Østlandet, fikk en ekstra storslagen opplevelse i natt. En stor bolide, ildkule, kom til syne klokken 01.50 og lyste opp natta, heter det i en pressemelding fra Norsk Meteornettverk.

Les også: Rosetta nærmer seg solen

Fanget på film

Norsk Meteornettverk har satt opp to kameraer, med planer om flere, som overvåker himmelen nattestid.

– Det var to av disse, på Harestua på Hadeland og Voksenlia i Oslo som fanget nattens lysfenomen, sier Aslesen (se videoen over).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteoren var synlig i åtte-ni sekunder.

– Denne har man kunnet observere fra både Hadeland og Oslo, og via nettverket vårt har vi fått flere rapporter fra mange hold. Grovt sett antar vi at den krysset over de østlige delene av Värmland. Hvis den har landet noe sted er det trolig i grenseområdene Østfold/ Töcksfors, sier Aslesen.

Les også: Stephen Hawking lanserer jakt på utenomjordisk liv

– Neppe rester

Meteoren ble også observert fra Sverige. Foreløpige peilinger tyder på at meteoren gikk fra nordøst mot sørvest og sloknet cirka 30 kilometer over Töcksfors ved E18 like over svenskegrensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittsfarten var cirka 17,5 kilometer i sekundet. Hastighet og lysstyrke kan gjøre meteoren interessant med tanke på mulig meteornedfall, men fordi den sluknet ved 30 kilometers høyde er det tvilsomt om rester av den har nådd bakken. «Det vil være interessant om det kommer inn noen rapporter om smell i etterkant (1-3 minutt etter at boliden kunne observeres)», heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ha vært nedfall, men det virker ikke særlig sannsynlig, sier Aslesen.

– Det er vanskelig å si hvor stor den har vært, det har nok vært noen kilo etter at den kom inn i atmosfæren.

Nattens lyssterke meteor stammet imidlertid ikke fra den kjente svermen perseidene, som er aktiv i disse dager, understreker Aslesen. Meteorer har i all hovedsak to opphav; enten kometer eller asteroidebeltet, forklarer han.

– Perseidene ser stort sett ut som de kommer fra samme punkt, som rester av en komet som het Swift-Tuttle. På grunn av retning hadde nok nattens meteor et annet opphav, antakelig i asteroidebeltet for millioner av år siden. Den levde nok mange millioner år der, så skjedde et eller annet som gjorde at den rev seg løs, før den endte sine dager over Østlandet i natt.

Norsk Meteornettverk er et samarbeid mellom Naturhistorisk museum, Solobservatoriet på Hadeland og interesserte frivillige.

Aslesen oppfordrer publikum til å melde fra om meteorobservasjoner på nettverkets hjemmesider: http://norskmeteornettverk.no/