1.700 står klare til å bryte loven i gruvedeponi-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har 1.700 personer sagt at de er villige til å bli lovbrytere for å hindre et gruvedeponi i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av aksjonistene har allerede trent på hva de skal gjøre i en konfrontasjon med myndighetene. Under Natur og Ungdoms sommerleir ved Førdefjorden i månedsskiftet juli-august brukte 250 personer anledningen til å trene på en eventuell aksjon ved Engebøfjellet, skriver Nationen.

Det er ikke bare ungdom som vil ty til sivil ulydighet. Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre sier listen består av folk fra alle samfunnslag og aldre, og at den eldste er 73 år gammel.

Vestre understreker at valg om sivil ulydighet må avgjøres av hver enkelte demonstrant.

– Bryter man loven, får man bøter. Det er en konsekvens man må være villig til å ta, sier Vestre.

Regjeringen gikk i april inn for å tillate gruvedeponi i Førdefjorden. Natur og Ungdom har sammen med andre miljøorganisasjoner klaget regjeringen inn for ESA-domstolen for brudd på EUs vanndirektiv. Vestre sier det fortsatt gjenstår mye før en avgjørelse i denne saken er klar. I mellomtiden har Vestre lenkene liggende klare.

– Lenkene har vi i kjelleren. De er klare til å brukes hvis det trengs, sier Vestre.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun har «ekstremt stor forståelse» for at folk vil ty til sivil ulydighet i saken, men selv vil hun som stortingspolitiker bruke lovlige midler for å hindre gruvedeponiet.