To drept, en skadd på IKEA-varehus i Sverige:Lokalavis: – IKEA-drapsofre var mor og sønn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn som ble drept i knivangrepet på IKEA i Västerås i Sverige mandag, ifølge avisa VLT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knivdrapene på IKEA i Sverige:

  • En mann og en kvinne ble drept med kniv på IKEA i Västerås nordvest for Stockholm mandag ettermiddag. Politiet ble varslet i 13-tiden.
  • De to drepte kjente hverandre, og begge var kunder på IKEA
  • En mann født i 1979 er siktet for drap. Han ligger kritisk skadd på sykehus, men det er ukjent hvordan han fikk skadene.
  • En annen mann, født i 1992, ble pågrepet i nærheten av varehuset 15-20 minutter etter knivstikkingen. Han ble avhørt mandag kveld.
  • Ifølge politiet finnes det ingen tilknytning mellom ofre og gjerningspersoner – trolig var de to drepte tilfeldige ofre
  • Politiet tror de to pågrepne mennene har tilknytning til hverandre.
  • Ingen av de siktede er kjenninger av politiet.
  • Politiet har ikke offentliggjort noen teori om motiv.


(Kilder: NTB, TT)

De to var på ferie i Västerås nordvest for Stockholm da de tok turen innom IKEAs varehus for å handle, skriver VLT sent mandag kveld.

Politiet sa tidligere mandag kveld at de ikke har funnet noen tilknytning mellom drapsofrene og de to pågrepne mennene.

Sjokkerte kunder og ansatte ble vitne til at to kunder ble knivstukket til døde inne på IKEAs varehus i Västerås i Sverige. To menn er pågrepet, og politiet tror de drepte var tilfeldige ofre.

Den ene av de to pågrepne mennene, som er henholdsvis rundt 35 og 22 år, ble selv kritisk skadd i angrepet.

Det var ved 13-tiden mandag at politiet ble varslet om knivdramaet på møbelvarehuset. En kvinne og en mann ble livstruende skadd og døde inne på varehuset etter kort tid.

Ofrene kjente hverandre, men ifølge politiet hadde de ingen tilknytning til de antatte gjerningsmennene. De ble dermed etter alt å dømme tilfeldige ofre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tredje person ble kritisk skadd og ble fraktet til sykehus der han ble operert.

Angrepet blir ikke omtalt som et terrorangrep, og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de ikke er involvert i etterforskningen.

Siktet skadd

Mandag kveld holdt politiet en pressekonferanse der de opplyste at to menn er pågrepet og siktet i saken. Den ene er samme mann som ligger hardt skadd på sykehus. Det er foreløpig ikke kjent hvordan mannen, som er i midten av 30-årene, pådro seg skadene.

– Vi har egentlig ingen opplysning om hvordan disse skadene kom til, sa polititalsmann Per Ågren på pressekonferansen, ifølge nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre antatte gjerningsmannen, en mann født i 1992, ble pågrepet i nærheten av IKEA-varehuset om lag et kvarter etter at drapene skjedde. De to pågrepne har tilknytning til hverandre uten at politiet vil gå mer i detalj om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neppe flere gjerningsmenn

Ifølge Ågren er det lite som tyder på at det var flere gjerningsmenn involvert, selv om han sier det ikke kan utelukkes.

På pressekonferansen ville ikke Ågren si noe om motivet for knivstikkingen eller om det var planlagt eller skjedde spontant

– Det gjenstår mye etterforskning, både avhør, tekniske undersøkelser og vitneavhør før vi kan konkludere, sa han. Ingen av pågrepne er kjenninger av politiet.

Kaos og panikk

Øyenvitner forteller om kaos og panikk rett etter at angrepet skjedde.

– Først så vi at det kom politi springende inn fra flere hold, mange med våpen trukket. Så ble det tumulter, mange kunder løp mot alle utganger, sier Joshua, som jobber på varehuset, til Aftonbladet.

– Det var kaotisk, folk sprang rundt, og ingen forsto hva som hadde skjedd. Så så vi at en person lå livløs inne på bestikkavdelingen, sier et annet vitne som jobber på IKEA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trodde det var brannalarm

Ivette Severin satt i restauranten da alarmen gikk over høyttalerne.

– Vi trodde først det var brannalarm. Vi gikk ned trappen, og da så vi politi og ambulanser, forteller hun.

Varehussjef Mattias Johansson sier han er svært preget av det som har skjedd.

– Personalet er i sjokk. Vi konsentrerer oss nå om å ta hånd om våre kunder og ansatte. Det har vært en fryktelig dag. Alle våre tanker går til de pårørende, sier han til lokalavisen Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

Se video: Politiet: - To personer er pågrepet

– IKEA Norge på vakt

IKEA Norge har bedt sitt sikkerhetspersonell være ekstra på vakt etter knivangrepet i Västerås.

– Vi avventer etterforskningen til politiet og vil følge de rådene de gir. Men siden hendelsen er så alvorlig, informerer vi sikkerhetspersonell på varehusene i Norge, og ber dem være ekstra på vakt, sier kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i IKEA til Nettavisen.

IKEA-varehuset i Västerås ligger i tilknytning til Erikslund shoppingsenter nordvest for Stockholm.