Holmes slapp døden etter «Batman-massakre»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykisk syke James Holmes får ikke dødsstraff, men må sone resten av livet i fengsel for drapene på tolv mennesker på en kino i USA i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle medlemmene av juryen var enige i at Holmes (27) burde dømmes til døden, og det betyr i praksis at han vil bli dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Straffeutmålingen blir formelt kunngjort senere.

Holmes sto med hendene i lommene og hadde ingen synlig reaksjon da han fikk vite dommen natt til lørdag norsk tid. Flere eksperter mener han lider av schizofreni, og kraftige medisiner er årsaken til at han virker fraværende i retten, ifølge forsvarerne hans.

Flere av de pårørende og ofrene for kinoangrepet var skuffet over at Holmes ikke fikk dødsstraff.

– Rettferdigheten har ikke skjedd fyllest, sa Jessica Ghawi, som mistet datteren i massakren.

Les også: – Det eneste rettferdige er at James Holmes må dø

Hjelm og gassmaske

I tillegg til de som ble drept, ble 70 mennesker såret da Holmes åpnet ild under en kinoforestilling i Aurora i delstaten Colorado for tre år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinoen viste en Batman-film, og drapene er ofte blitt omtalt som «Batman-massakren».

Holmes hadde farget håret rødt og tatt på seg hjelm, gassmaske og beskyttelsesdrakt da han tok seg inn i kinosalen og kastet en tåregassgranat. Han var væpnet med en halvautomatisk rifle, hagle og pistol.

Ifølge aktoratet ønsket Holmes å drepe flere hundre mennesker, men mange reddet livet da han fikk problemer med magasinet på det ene våpenet.

Kort etter massakren ble han pågrepet. Til politifolkene hevdet han angivelig å være jokeren – en av skurkene i Batman-historiene – men denne opplysningen er ikke senere blitt bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Feil å kalle ham «ond»

Holms' advokater har argumentert med at det ikke er riktig å dømme en psykisk syk person til døden. Forsvareren Tamar Brady mener heller ikke det er riktig å kalle Holmes «ond», slik aktoratet har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lettere å be dere drepe et monster, enn å be dere drepe en som er psykisk syk, sa Brady til jurymedlemmene under rettssaken.

Juryen godtok imidlertid ikke Holmes' påstand om at han burde erklæres uskyldig fordi han var utilregnelig. Han ble funnet skyldig på alle punkter i tiltalen i forrige måned.

Før Holmes' mentale helse forverret seg, utmerket han seg som en dyktig student. Året før kinomassakren ble han tatt opp på et doktorgradsprogram i nevrovitenskap ved University of Colorado.

I ukene før drapene ble han merkbart dårligere, og en av psykiaterne hans ble bekymret for at han kunne være farlig.