Ønsket jublende AUF-ere velkommen hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne dagen er historisk, fastslo AUF-leder Mani Hussaini da han ønsket velkommen til den første sommerleiren på Utøya siden 69 mennesker ble drept der for fire år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et grått skydekke i ferd med å lette, ønsket AUF-lederen de rekordmange over tusen deltakerne velkommen til den første Utøya-leiren siden terrorangrepet 22. juli 2011.

Trampeklappen varte lenge før han kunne begynne å snakke.

– I to år har vi vært på Gulsrud, hytta vår. Det er godt å være hjemme igjen på Utøya. For det er dette som er AUFs hjem, fastslo Hussaini med trykk på hver stavelse.

Se hele talen nederst i saken

AUFs sommerleir:

  • Arrangeres på Utøya for første gang siden terrorangrepet i 2011.
  • Leiren varer fra 7. til 9. august.
  • Temaet for årets leir er «Internasjonal solidaritet».
  • For første gang er over 1.000 personer meldt på til leiren
  • Utøya ligger i Tyrifjorden i Hole kommune i Buskerud.

– Alt vi måtte gå igjennom

AUFs har fra første stund etter terrorangrepene hatt som mål å «ta Utøya tilbake», men har i samråd med Nasjonal støttegruppe etter 22. juli valgt å vente i fire år.

– 22. juli vil for alltid være en del av Utøyas historie. Alt vi måtte gå gjennom. Alle de tunge dagene. Men denne dagen vil også være en del av Utøyas historie. Dagen hvor AUFs sommerleir igjen samler seg på Utøya, sa Hussaini i talen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansiktene var alvorlige, og enkelte tørket tårer da AUF-lederen snakket om grusomhetene som rammet AUF for fire år siden. Blant de mange deltakerne som var samlet i gressbakken, de aller fleste førstegangsreisende på Utøya-leir, var det også flere overlevende fra 2011-leieren.

– Som et medlem beskriver Utøya: Det er et sted hvor blomster gror. Noen av de vakreste er borte. Mange vokser fortsatt. De fleste har ennå ikke blitt sådd, sa Hussaini.

Leirstemning

Mani oppfordret deltakerne til å ta del i den gode Utøya-stemningen – få nye venner, sitte rundt leirbål, utvikle politikk og ha det gøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og Utøya-stemningen virket allerede å være på plass. Idet pressen ankom fredag morgen, var svette og heiende AUF-ere i alle typer fotballdrakter allerede i gang med å løpe etter ball på fotballbanen, og noen friskuser startet dagen med en kjølig morgenbad i Tyrifjorden. Som et tett lappeteppe folder teltene seg igjen utover teltplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere blant de mange berørte er imidlertid imot at øya igjen skal brukes til sommerleir.

Jørn Øverby, en av Utøyas naboer og en av båtførerne som reddet flere AUF-ere under terrorangrepet for fire år siden med eget liv som innsats, er blant dem som er kritiske.

– Jeg hadde håpet at det kunne blitt et minnested og ikke et sted for festlige sammenkomster, sier Øverby til P4.

Ber Børge se til Wallström

Hussaini kom også med klare politisk krav inn mot valgkampen og mot den blåblå regjeringen, og oppfordret utenriksminister Børge Brende (H) til å være like modig som Sveriges utenriksminister Margot Wallström, som har lansert en feministisk utenrikspolitikk.

– Vi krever mer enn twitterkampanjer og fine taler. Likestilling må være en del av all vår internasjonale politikk, sa AUF-lederen.

Han krevde også at Norge skal gå i front for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da Jonas var utenriksminister tok Norge på seg ledertrøya. Nå drar Høyre og Frp i nødbremsen.

Senere fredag skal tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland og Aps nestleder Hadia Tajik møtes til samtale under vignetten «veien mot et mer rettferdig samfunn – en generasjonsdialog».

Årets leir er kortere enn tidligere år, og varer fra fredag til søndag. Det overordnende temaet for leieren er internasjonal solidaritet i et generasjonsperspektiv.

Se hele Hussainis tale her: