Sov på siden – hold deg frisk

Å sove på siden gjør det lettere for hjernen å skille ut avfallsstoffer. Dette kan hindre utvikling av Alzheimer, mener forskere.
Å sove på siden gjør det lettere for hjernen å skille ut avfallsstoffer. Dette kan hindre utvikling av Alzheimer, mener forskere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning viser at måten du sover på kan påvikre utviklingen av nevrologiske sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange tiltak man kan gjøre hvis man vil unngå å få Alzheimers ifølge forskere, til og med når man først har fått sykdommen finnes det flere tiltak som kan behandle og forsinke symptomene.

Blant disse tingene trekkes fysisk aktivitet , sunn mat , søvn og hjernetrim frem som viktige faktorer som kan påvirke sykdommen i positiv retning.

Ifølge en ny studie kan også den stillingen man ligger i når man sover, påvirke utviklingen av Alzheimers og andre nevrologiske sykdommer. Dette melder AFP relaxnews.

Forskere ved Stony Brook University i USA mener at sidesoving åpner en passasje i hjernen som kalles «det glympatiske systemet» som fjerner avfall og andre kjemikalier.

– Det er interessant å se at denne måten å sove på allerede er den mest populære hos mennesker og dyr – selv i naturen – og det ser ut til at vi har tilpasset sidesøvnposisjonen for at vi mest effektivt bli kvitt metabolske avfallsprodukter som bygger seg opp mens vi er våkne, sier Dr. Maiken Nedergaard ved universitetet i Rochester, til AFP Relaxnews.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvn – en viktig faktor

Denne forskningen startet med at de brukte MR-teknologi for å observere det glympatiske systemet hos mus og rotter. Det forskerne lærte var at prosessen som fjerner avfallet, som gjør at hjernen bader i spinalvæsker og interstitielle væsker, er mest effektiv når man sover.

Det som skylles ut her er proteiner som er usunne for hjernen hvis de bygger seg opp.

Dr. Nergaard sier at resultatene av studien er ytterligere bevis på at søvn virker inn på utskillelsen av avfall i hjernen.

– Mange typer demens er knyttet til søvnforstyrrelser, inkludert vanskeligheter med å sovne. Dette kan tyde på at denne typen lidelser kan knyttes til at hjernens avfall ikke blir riktig skilt ut. Det er i økende grad anerkjent at disse søvnforstyrrelsene kan føre til hukommelsestap ved Alzheimers sykdom, sier forskeren til nyhetsbyrået.