Erna Solbergs partilederforedrag foran kommunevalget:- Kommunene kan gå i overskudd på å ta imot flyktninger

PEKTE HØYRE-VEIEN FRAMOVER: Konkurranseevnen og integrering er Norges største utfordringer mot 2040, sa Erna Solberg i sitt partilederforedrag på Litteraturhuset i Oslo.
PEKTE HØYRE-VEIEN FRAMOVER: Konkurranseevnen og integrering er Norges største utfordringer mot 2040, sa Erna Solberg i sitt partilederforedrag på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Innvandrerne som kommer hvert år, er en stor utfordring. De må få mer kompetanse. De kommunene som driver best integrering, tjener penger på statens tilskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var noe av budskapet da statsminister Erna Solberg (H) for fullsatt sal i Litteraturhuset i Oslo onsdag, holdt et timelangt partilederforedrag.

For andre gang slipper Litteraturhuset til samtlige partiledere foran valget i høst, for å høre dem trekke de lange linjene fram mot 2040.

- Etter 25 optimistiske år står Norge og Europa nå ved et veiskille. Global konkurranse og integrering blir de to største utfordringene fra nå og fram til 2040, innledet Solberg som første partileder ut i foredragsserien.

- Norge kan ikke konkurrere på å bli billigst, så vi må bli smartest, mener statsministeren og har følgende ønske for 2040:

- Da skal Norge være like kjent ute i verden for sine verdensledende universiteter og forskningsmiljøer, som vi i dag er for våre fjorder og fjell.

- Offentlig sektor utrolig spennende

Ifølge Solberg er konkurransekraften vår en hovedutfordring, fordi den er grunnlaget for å finansiere velferdssamfunnet framover. Også statsministeren forsikrer at Norge må ha et grønt skifte. Oljesektoren vil ikke lenger drive fram vekst i økonomien og være viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men én overraskende sektor trakk Solberg fram som mulig drivkraft:

- Vi må ha flere ben å stå på i det grønne skiftet. Vi har mye potensial i fisk og marine næringer. Det er heller ikke nok.

- Så har vi en sektor som er utrolig spennende: Offentlig sektor. Veldig mange av tjenestene som utøves av det offentlige, er vekstsektorer internasjonalt, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir fordeler for nye produkter

- Hvordan tenker du på offentlig sektor som vekstdriver?

- Mange av de tjenestene vi driver i offentlig sektor, skaper jo nye måter å jobbe på, nye ideer, altså nye produkter, sier Erna Solberg til ABC Nyheter og trekker fram et eksempel:

- Fastlegen jeg møtte i Balstad i Lofoten hadde funnet en annen sprøytemåte og en renere måte å ta blodprøver på. Han har nå en liten bedrift som vi får veldig gode tilbakemeldinger på, og skal ut på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Offentlige anskaffelser er viktig for å utprøve nye innovative produkter på. Det gir bedrifter konkurransefortrinn så de kan utvikle seg og eksportere, legger Solberg til.

Hun nevner velferdsteknologi, medisinsk utstyr og medisiner som andre store eksempler på . Vi har et veldig godt forskningsmiljø på medisin. Her ligger potensial for en helt ny næringsvei i Norge.

Les også: Alf Holmelid: - Helseteknologi kan bli kjempeindustri i Norge

Innvandring ikke bare solskinnshistorier

Den andre store utfordringen Erna Solberg ser for Norge, er integrering og inkludering av innvandrere, flyktninger og andre som kan tenkes å opprette parallellsamfunn.

- Skal vi fortsette å klare å være et samfunn med nærhet, tillit og fellesskap av verdier, må vi sørge for at integrering og inkludering blir viktigere, sa Solberg i sitt foredrag.

- Unikt i vårt samfunn er den tilliten vi har til samfunnsinstitusjonene i de skandinaviske landene. Får vi parallelle samfunn, bygger vi ned den tilliten, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må sikre oss mot 2/3 samfunnet, 1/10-samfunnet eller andre brøker. En stor utfordring er selvfølgelig at vi får mange innvandrere hvert år. Der er det ikke bare solskinnshistorier, framholdt Høyre-lederen.

Hun tror ikke at en eneste en som kommer hit i landet, har et ønske om å havne på NAV. De vil ha en bedre framtid for seg og sine barn.

- Kommuner kan få overskudd på bosetting

- Utfordringen er at i Norge må du på grunn av høyt kostnadsnivå ha høy kompetanse. Mange av de som kommer, er analfabeter. Visjonen må være at datteren til de som kommer til Norge med analfabet-foreldre, må ha like store sjanser som sønnen til et akademikerpar, formulerte Solberg.

- Vi må ha en politikk som blir bedre på å gi dem ekstrakompetanse for å få jobb. Norge er A4-samfunn. Kommer du som 16-åring, er det vanskelig å komme hit og klare deg med litt støtteundervisning, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du snakket om behovet for bedre integrering og inkludering. Det krever mer satsing i kommunene. Da kommer du unektelig inn på debatten om at kommuner kvier seg for å ta imot fordi økonomien ikke strekker til. Det du sier, vil vel koste enda mer?

- Det er ikke bare et spørsmål om penger. De kommunene som driver best integrering i Norge, de tjener penger på tilskuddene de får fra staten. For de har fått til gode systemer som får folk ut i jobb. Flere kommuner kommer ut på pluss-siden. Så kommer noen ut på minussiden, sier Solberg til ABC Nyheter.

Hun nevner Molde som eksempel på en kommune som har fått til det.

- Samtidig må vi bekjenne parallelle samfunn. Kampen mellom våre verdier og ekstreme verdier kommer til å bli sterkere. Vi må sørege for at våre verdier blir mest tiltrekkende, sa Erna Solberg i sitt partilederforedrag.