Ebola-krisen i Vest-Afrika:70.000 barn født under ebola-krisen i Liberia eksisterer per definisjon ikke

– EKSISTERER IKKE: 70.000 barn født under ebola-krisen i Liberia har aldri blitt fødselsregistrert. Skjer ikke dette står de uten rettigheter og risikerer menneskehandel, ulovlig adopsjon og barnearbeid, advarer UNICEF som nå jobber med myndighetene i landet for å få i gang en registreringskampanje.
– EKSISTERER IKKE: 70.000 barn født under ebola-krisen i Liberia har aldri blitt fødselsregistrert. Skjer ikke dette står de uten rettigheter og risikerer menneskehandel, ulovlig adopsjon og barnearbeid, advarer UNICEF som nå jobber med myndighetene i landet for å få i gang en registreringskampanje. Foto: Abbas Dulleh / AP Photo / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fødselsregistrering betyr alt. Uten fødselsregistrering finnes du per definisjon ikke, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liberia er et av landene i Vest-Afrika som ble hardt rammet av ebola-krisen. Mer enn 4800 har dødd av sykdommen i landet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Den siste måneden har det vært noen få tilfeller av smitte i landet, men den største ebola-krisen er over. Nå kommer konsekvensene frem; en av dem er at svært mange barn ikke har fått registrert sin fødsel.

– Fødselsregistrering betyr alt, det er nøkkelen til alle de grunnleggende tjenestene et barn har krav på. Uten fødselsregistrering finnes du per definisjon ikke, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge til ABC Nyheter.

Sandbu Ryeng var på jobb i Liberia under krisen i fem måneder og forteller at det var mange som ikke oppsøkte fødeklinikker. Mange fødsler foregikk derfor hjemme.

– Dette var i seg selv et problem fordi mange kvinner ikke fikk den hjelpen de trengte ved kompliserte fødsler. Derfor var det mange dødsfall. I tillegg fikk de som fødte hjemme, ikke den nødvendige veiledningen de trengte for å få registrert det nyfødte barnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at i tillegg til at registrering sikrer tilgang til grunnleggende tjenester, så gir den et bevis for barnets alder. Dette er spesielt viktig når barna blir eldre.

– Hvis de ikke har bevis for riktig alder er de mer utsatt for blant annet tidlig ekteskap og barnearbeid. Manglende registrering får utrolig mange konsekvenser, sier Sandbu Ryeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store etterdønninger av krisen

– Skal ikke bli en del av arven etter ebola

Fødselsregistrering har vært utfordring lenge, men man var godt i gang med å etablere gode systemer for dette før krisen, forklarer hun.

– I 2013 hadde man nesten 79.000 registrerte fødsler, i 2014 var antallet 48.000 og de første fem månedene i 2015 ble bare 700 barn registrert. Det har vært en bratt kurve nedover.

– Liberia har vært en av klatrerne som har fått til masse når det gjelder tusenårsmålene til FN. Så kom ebola og skylte vekk det man har klart å få til. Landet har tatt mange steg tilbake på viktige områder. Men det er et mål å få på plass systemene igjen. Dette skal ikke være en del av arven etter ebola, sier Sandbu Ryeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ebola truer med å viske ut fremskrittene for barn i Liberia

Planlegger kampanje

UNICEF er nå i samtaler med regjeringen i Liberia for å få til en fødselsregistreringskampanje.

– Barna er Liberias fremtid. Vi kan ikke risikere fremtiden deres ved ikke å registrere fødselen deres, sier Liberias helseminister Bernice Dahn i en pressemelding.

Helseministeren sier videre at de både jobber med å fullføre registreringen fra perioden før ebola og samarbeider med UNICEF og andre partnere for å få i gang en kampanje for å registrere barn født under krisen.

Sandbu Ryeng forklarer at det vil være en omfattende og krevende jobb å nå ut til alle i Liberias 15 fylker. Noen bor i svært avsidesliggende områder som ikke kan nås i bil.

– Men det er riktig bruk av ressurser, fordi det vil sikre barna tilgang til alle grunnleggende tjenester og sørge for at de ikke kan bli tatt for å være voksne før de faktisk er det.

Les også: Leger Uten Grenser: Oppmerksomhet hjelper