Vil stanse «svermene av folk»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Englands statsminister David Cameron vil deportere flere for å hanskes med det han kaller «svermer» av flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at 2000 flyktninger prøvde å komme seg gjennom kanaltunnelen som forbinder Frankrike og England. I midlertidige teltleire i Calais bor det tusenvis av flyktninger som søker lykken nordover.

Tidligere har flyktningene i prøvd å ta seg til Storbritannia, entene en og en, eller få av gangen, ved å snike seg med tog eller lastebiler på vei nordover. Nå gikk de i samlet flokk.

– Det var det største forsøket på inntrengning den siste halvannen måneden, sier en talsperson for Eurotunnel om rekken av forsøk som skjedde mellom midnatt og morgentimene.

Flyktningestrømmen koster ikke bare sikkerhetspersonellet ekstraarbeid. Det koster menneskeliv.

En mann fra Sudan mistet onsdag livet da rundt 1.500 migranter forsøkte å storme terminalbygget til Eurotunnel på fransk side av kanalen.

Siden juni har ni mennesker mistet livet i forsøk på å entre lastebiler, opplyser nettstedet France Info.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble det også meldt at en egyptisk mann ble livstruende skadd da han prøvde å ta seg ulovlig med toget fra Paris til London.

Les også: Klart for EU-krangel om 40.000 flyktninger

Innsekter

I år har det blitt stoppet 37.000 migranter i Eurotunnel, ifølge NTB. Men statsminister Cameron mener situasjonen må håndteres før flyktningene legger ut på det siste strekket mellom landene.

– Vi må ta problemet ved kjernen, og det er å hindre at så mange reiser over Middelhavet i søken etter et bedre liv. Det innebærer å stabilisere landene de kommer fra, og å bryte linken mellom å reise til, og få opphold i Europa, sier Cameron ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er vanskelig fordi Storbritannia er attraktivt for flyktninger.

– Dette er utfordrende, fordi det kommer svermer av folk som krysser Middelhavet i håp om noe bedre, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Camerons ordvalg har fått flere til å heve øyebryn og stemmer. Ordet swarm på engelsk brukes også om svermer, som for eksempel innsektssvermer.

Harriet Harman, fungerende leder av Labour, sier til BBC at Cameron bør «minnes på at han snakker om mennesker, ikke insekter».

Les også: Frp-politiker mener Redningsselskapet bidrar til at flere dør

Dette er helvetet

En av dem som bor i leiren i Calais er Mima fra Etiopia. Han beskriver livet i «Jungelen», som leiren kalles for et helvete.

– Har ingen fasiliteter her. Dette er ikke noe liv, sier Mima.

Se hvordan flyktningene i «Jungelen» lever: