Ryanair skal ha fått ulovlig statsstøtte:EU-kommisjonen saksøker Frankrike for å subsidiere Ryanair

RYANAIR I FRANKRIKE: EU-kommisjonen stevner Frankrike for EU-domstolen. Anklagen går ut på ulovlig statsstøtte til lavprisselskapet Ryanair.
RYANAIR I FRANKRIKE: EU-kommisjonen stevner Frankrike for EU-domstolen. Anklagen går ut på ulovlig statsstøtte til lavprisselskapet Ryanair. Foto: Jan Magne Andreassen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryanair sikret seg så gode kontrakter med flyplasser i Frankrike, at flyplassene ifølge EU-kommisjonen betaler Ryanairs kostnader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fører til at Frankrike nå blir trukket for EU-domstolen i Luxembourg. EU-kommisjonen besluttet mandag å stevne Frankrike med påstand om at de har fått bruke flyplassene i Pau, Nîmes og Angoulême så billig at det utgjør ulovlig statsstøtte.

Det var i juli 2014 at Kommisjonen forlangte at franske myndigheter skulle innkreve 10 millioner euro (drøyt 90 millioner kroner) fra Ryanair og selskapet Transavias bruk av Pau flyplass.

Les også: Ryanair klistrer passasjerenes ansikt på halen

Ryanair klaget - fikk utsettelse

For ifølge myndighetene i Brussel hadde Ryanair og datterselskapet Airport Marketing Services fått til så god betingelser for bruk av flyplassene, at flyplassavgiftene de betalte, ikke dekket merkostnadene ved at de landet der.

Kommisjonen ga Frankrike fire måneder på å få inn det som betraktes som ulovlig statsstøtte fra Ryanair - et selskap som er kjent for å forhandle fram lave flyplassavgifter som del av sitt konkurransekonsept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ett år etter har ikke pengene kommet inn på myndighetenes konto. Det skyldes at Ryanair og Transavia har klaget på kravet. Ifølge fransk lov skal da innkrevingen utsettes til klagen er behandlet.

Men det godtas ikke av EU-lovverket.

Les også: Kritikere og eksperter føler seg truet av Ryanair

ESA har ikke sjekket Rygge og Torp

Ryanair har klaget inn fjorårets beslutning fra EU-kommisjonen også for EU-domstolen. Men slike saker for EU-domstolen gir ikke oppsettende virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle tre sakene er anket og spørsmålet om tilbakebetaling vil ikke bli aktuelt før denne ankeprosessen er avsluttet, opplyser salgs- og markedsdirektør Elina Hakkarainen i Ryanair til ABC Nyheter.
I Norge bruker Ryanair de private flyplassene Rygge og Torp. Overfor Norge er det EFTAs overvåkingsorgan ESA som skal påse at statstøttereglene overholdes.

– ESA har ikke sett på avgifter eller annen type statsstøtte knyttet til Ryanair på Rygge eller Torp, opplyser fungerende pressekontakt Øyvind Bø på spørsmål fra ABC Nyheter.

Les også: Lavprisselskaper vil fly innenlands i Norge

Les meldingen fra EU-kommisjonen

Saken er oppdatert med uttalelse fra Ryanair