Chilensk antibiotika gir norsk lakseopptur

Norsk laks kan tjene på den høye bruken av antibiotika i chilensk lakseoppdrett
Norsk laks kan tjene på den høye bruken av antibiotika i chilensk lakseoppdrett Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laksemarkedet i USA er lei av chilensk antibiotika-laks og ser til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chilenske lakseoppdrettere har aldri brukt mer antibiotika i sin produksjon av laks, skriver Reuters. Norsk oppdrettslaks produseres derimot med svært liten bruk av antibiotika, som nå gjør den enda mer ettertraktet på det nordamerikanske markedet.

Costco er en av verdens største detaljister og de sier nå adios til Chilensk laks, og god dag til den norske.

Til nå har Costco kjøpt 90 prosent av laksen sin fra Chile, men som følge av antibiotika-skepsisen kutter de importen derfra til 40 prosent. De resterende 60 prosentene skal de kjøpe fra Norge.

– Det er umulig å si hvor stor eller viktig denne kontrakten er kommersielt for den norske leverandøren. Det foreligger ingen informasjon om dette fra noen av partene, sier Egil Ove Sundheim, USA-direktør ved Norsk Sjømatråd til kyst.no.

Les også: – Ingen planer om stanse import av sjømat fra Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enes død

Chile har bygd seg opp som en stor aktør på det amerikanske laksesalgsmarkedet, blant annet på bekostning av Norge.

Nå er rollene på vei å snu seg, når flere store laksekjøpere velger nesten antibiotikafri norsk laks på bekostning av den chilenske.

– Slike mekanismer finnes i et marked. For å se det i et større perspektiv fikk Chile mulighet å bygge opp et stort marked i USA da Norge ble utestengt fra det amerikanske markedet på 90-tallet, med blant annet straffetoll som ble borte så sent som i 2012, sier Sundheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk sjømatråd har ingen strategi om å promotere norsk laks med lav antibiotikabruk som salgsargument, men heldigvis for norsk sjømateksport har problematikken vært et viktig tema i USA, først på kjøtt og nå på fisk.

– At de store detaljistene lager en kategori for fisk som ikke er behandlet med antibiotika, gir nå norsk laks en god mulighet fordi de aller fleste norske produsenter kan gi garantier om antibiotikafri laks, sier Sundheim som understreker at han håper Chile får bukt med sine problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 1000 tonn laks døde hos Grieg Seafood i Canada

25 prosent opp

I den norske lakseproduksjonen ble det i 2013 benyttet 927 kilo antibiotika til å produsere 1,3 millioner tonn laks.

I Chile var tilsvarende tall i 2014 563,000 kilo antibiotika til å oppdrette 859,000 tonn fisk. En viktig forklarende forskjell er at i Norge er det utviklet vaksiner, i langt større grad enn i Chile.

Det var en økning på 25 prosent fra året før, særlig i kampen mot bakterisykdommen SRS.

Chilensk laks er godkjent av amerikanske mat- og medisinlover, og fisken som ender på middagsbordet har ikke antibiotika i seg, ifølge Ricardo Garcia, administerende direktør i produsenten Camanchaca.

Les også: Store mengder laks skades og drepes i kampen mot lakselus

– Oj, så mye

Det norske veterinærinstituttet publiserte nylig fiskehelserapporten for 2014, hvor det kommer fram at bruken av antibakterielle midler i Norge ikke har vært lavere siden slutten av 1970-tallet.

Anne-Gerd Gjevre ved seksjon for sykdomsforebygging og dyrevelferd på Veterinærinstituttet reagerer med et «oj» når hun får høre mengden antibiotika de bruker i Chile.

– 1987 var året det ble brukt mest i Norge, og da brukte vi 50 tonn, sier Gjevre til ABC Nyheter.