Uenighet om DNA i Monika-saken

Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt er påtaleansvarlig. Han ønsker ikke å gå inn i detaljer i saken, men sier at det kan ta noen måneder å få avklart DNA-uenigheten.
Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt er påtaleansvarlig. Han ønsker ikke å gå inn i detaljer i saken, men sier at det kan ta noen måneder å få avklart DNA-uenigheten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet og Den rettsmedisinske kommisjon er ikke enige om det er DNA på beltet som var strammet rundt halsen på Monika Sviglinskaja (8).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtteåringen ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra 14. november 2011.

Etter det Bergens Tidende erfarer, har Den rettsmedisinske kommisjon konkludert med at det er DNA på beltet, og at arvestoffet tilhører en annen enn den 33 år gamle mannen som er siktet for drapet. Folkehelseinstituttet konkluderte imidlertid med at det ikke var funnet DNA på beltet, skriver avisen.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt er påtaleansvarlig. Han ønsker ikke å gå inn i detaljer i saken, men sier dette til BT:

– Den rettsmedisinske kommisjonen har hatt flere innvendinger til DNA-rapportene fra Folkehelseinstituttet. Disse er besvart fortløpende, og vi venter på avklaring på dette spørsmålet. Det kan ta noen måneder.

Folkehelseinstituttet fant biologisk materiale på beltet, men konkluderte med at det ikke var mulig å lage en DNA-profil.

Aasmund Sandland, forsvarer for den drapssiktede 33-åringen, vil ikke kommentere de nye opplysningene, men sier at hans klient fastholder at han er uskyldig.

Monika-saken:

* Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 konkluderte en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten, med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner ble straffet.

* 17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

* 25. juni kom en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm. Den konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen.

* 26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.