IMF: Hellas trenger større gjeldslettelser

Hellas finansminister Evklid Tsakalotos og IMF-sjef Christine Lagarde møttes på eurosonens finansministermøte i helgen.
Hellas finansminister Evklid Tsakalotos og IMF-sjef Christine Lagarde møttes på eurosonens finansministermøte i helgen. Foto: Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To uker med stengte banker og svekket økonomi gjør at Hellas trenger gjeldslettelser som er langt større enn det eurogruppen planlegger for, ifølge en hemmeligstemplet IMF-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IMF frykter at den greske statsgjelden kommer til å stige til rundt 200 prosent av brutto nasjonalprodukt i løpet av de neste to årene.

– Den dramatiske forverringen av situasjonen gjør at behovet for lettelser overgår betraktelig det som har vært vurderingen hittil, og som er foreslått av eurosonens krisefond ESM, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF).

Den oppdaterte analysen av den greske gjeldens bæreevne ble oversendt eurolandene mandag.

Les også:Tyske aviser: Hellas-samtaler var diplomatisk katastrofe

Utsettelser

Pengefondet mener eurolandene vil måtte gi Hellas langvarige betalingsutsettelser på sin europeiske gjeld og utvide løpetiden betydelig. Hvis ikke, kommer de til å måtte gjøre årlige overføringer til det greske budsjettet eller akseptere å kutte ned grekernes gjeld, ifølge rapporten.

Kutt er noe euroland som Tyskland ikke er interessert i. I stedet tar den nye planen for gresk økonomi som eurogruppen ble enige om mandag, til orde for tiltak som lengre løpetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Streik i gresk offentlig sektor

Bidrag

Pengefondets rapport skaper oppmerksomhet ettersom IMF ventelig skal bidra til den nye lånepakken på inntil 86 milliarder euro som Hellas håper på. Mellom 40 og 50 av milliardene vil trolig bli hentet fra eurofondet ESM, mens IMF kan bli bedt om å stille med rundt 16.

For å bidra, må IMF anse den greske gjelden for bærekraftig, ifølge The Guardian.