Regjeringen prøver igjen stemmerett for 16-åringer

16-åringer får stemme i 20 utvalgte kommuner i høstens valg.
16-åringer får stemme i 20 utvalgte kommuner i høstens valg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i årets kommunevalg får 16- og 17-åringer stemme i en håndfull kommuner. Venstre mener nok et prøveprosjekt er unødvendig. – Vi vet nok, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålene regjeringen vil ha svar på gjennom prosjektet er de samme som sist.

Venstre mener det burde være unødvendig å prøve ut senket stemmerettsalder enda en gang. Det foreligger mer enn nok kunnskap til å ta en beslutning, mener stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn, som mener 16-åringer er voksne nok til å stemme.

– Det er aldri feil med mer erfaring, men jeg mener vi har allerede den kunnskapen vi trenger, sier han til NTB.

20 kommuner

Ved valget i 2011 fikk 16- og 17-åringer i 20 kommuner stemme som et prøveprosjekt. I år gjentas prosjektet. Også denne gang deltar 20 kommuner, ti av dem deltok forrige gang, og ti er nye.

Kommunaldepartementet sier at mye av kunnskapen de søker i prøveprosjektet er den samme som i 2011. Blant annet lurer departementet på hva som påvirker valgdeltakelsen og hvordan deltakelsen varierer mellom kommunene som er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan er forsøket i år mer egnet til å få denne informasjonen enn i 2011?

– Det er ikke mer velegnet. Men kunnskapsgrunnlaget vil bli bedre når forsøket gjøres over to valg og med et utvidet antall kommuner, svarer avdelingsdirektør Håvard Tvinnereim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Høyere valgdeltakelse

Det er imidlertid ett spørsmål departementet vil ha svar på som krever sammenligning av to valg. Det handler om hvorvidt de som stemte som 16-åringer forrige gang, også benytter stemmeretten i år. Men Venstre mener dette også er kunnskap som er vel etablert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å stemme er en vanesak. Stemmer du ved ett valg, er det større sannsynlighet for at du stemmer ved neste, sier Rotevatn.

Han påpeker at valgdeltakelsen er høyere blant 16-åringer enn blant 18-åringer. Det stemmer med funn fra andre land.

– 16-åringer har mer ro i livet sitt. De bor hjemme, og de får informasjon om valget på skolen. 18- og 19-åringer er ofte i en oppbruddsfase. Kanskje flytter de hjemmefra, kanskje skal de studere eller i militære. Da er ikke nødvendigvis valgdeltakelse det som prioriteres høyest, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gikk med på forsøk

Da Rotevatn stilte spørsmål om senket stemmerettsalder i Stortinget i fjor, svarte kommunalminister Jan-Tore Sanner (H) at han ikke ønsket noen reform, men at han kunne gjennomføre et nytt forsøk.

– Det kan ha vært et kompromiss mellom Venstres primærstandpunkt og regjeringens primærstandpunkt, sier statsviter Jo Saglie, som har forsket på valgdeltakelse for 16-åringer.

Han mener det kan være et poeng å sammenligne de kommunene som har vært gjennom to forsøk med dem som bare har deltatt i ett.

Venstre har lenge vært en tydelig forkjemper for å senke stemmerettsalderen. Rotevatn håper prøveprosjektet blir fulgt skikkelig opp, og at resultatene vil overbevise flere partier om at 16-åringer er modne nok til å stemme.