Bosnia mintes ofrene i Srebrenica

Etterlatte bærer kister til minnesenteret i Potocari, nær Srebrenica. Levningene etter 136 nylig identifiserte ofre ble begravd under lørdagens seremoni.
Etterlatte bærer kister til minnesenteret i Potocari, nær Srebrenica. Levningene etter 136 nylig identifiserte ofre ble begravd under lørdagens seremoni. Foto: Stoyan Nenov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener deltok på 20-årsmarkeringen for å minnes de som ble drept i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, i det som var den verste massakren i Europa etter andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flertallet av mine tidligere lekekamerater – og med dem min barndom – ligger i dag begravet på Srebrenicas minnested, sier Camil Durakovic, ordfører i byen hvor mer enn 8.000 gutter og menn ble drept i juli 1995.

Minnemarkeringen lørdag var lagt til Potocari, like utenfor Srebrenica. Mange utenlandske notabiliteter deltok sammen med ofrenes familiemedlemmer.

Nærmere 50.000 besøkende var ventet under minnemarkeringen.

Les også: Serbias statsminister jaget fra minneseremoni

Begravelse

Lørdag ble det også holdt begravelse for 136 nylig identifiserte ofre. Mange av likene ble etter massakren spredd av det serbiske militæret for å vanskeliggjøre identifiseringsarbeidet.

– Skjelettet hans er ikke fullstendig, men vi bestemte oss for å begrave ham for å markere at han er blitt funnet, sier Begajeta Salihovic, som mistet faren under massakren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kistene var dekket av bosniske flagg og grønnfarget tøy, og begravelsen fant sted i det som var hovedkvarteret til FNs fredsbevarende styrker. De nederlandske FN-soldatene har fått kritikk for ikke å ha beskyttet befolkningen, og mange mener de burde ha forutsett massakren.

Les også: Europas største massakre siden andre verdenskrig

Fortsetter forsoningsarbeidet

Dagen som skulle handle om sorg og forsoning, ble også åsted for sinne og bitterhet. Serbias statsminister Aleksandar Vucic ble angrepet av tilhørere som kastet steiner, flasker og sko mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Serbias utenriksminister Peter Szijjarto uttalte at hendelsen var et «attentatforsøk» og et angrep på Serbia. Vucic opplyser at han ble truffet av en stein i ansiktet, og at brillene ble knust da de falt på bakken.

– Jeg beklager at noen ikke anerkjenner vår oppriktige intensjon om å bygge et ekte vennskap mellom serbere og bosnjaker. Min hånd forblir utstrakt, og jeg vil fortsette min politikk om forsoning, sier den serbiske statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sterke følelser

Utenriksminister Børge Brende (H) mener også oppmerksomheten må rettes mot forsoning.

– Det er titusenvis her som har mistet familiemedlemmer, så det er enorme følelser i sving. Men vi må ikke la det skygge for markeringen, sier Brende, som anslår at han sto 15 til 20 meter unna Vucic da noen begynte å kaste stein mot ham.

Lørdag var første gang Serbia offisielt fordømte Srebrenica-massakren. Statsministeren kalte handlingene for «grusomme».

Vucic nekter imidlertid i likhet med sine forgjengere å omtale massakren som et folkemord.

– Se på ham og se på de tusentalls gravsteinene. Skjemmes han ikke når han ikke sier at dette er et folkemord, sier Hamida Dzanovic, en av de etterlatte, om den serbiske statsministerens nærvær.

Storpolitisk spill

Folkemordet er som et sår som ikke vil gro, og har blitt en brikke i et storpolitisk spill. De vestlige maktene er på kollisjonskurs med Russland, som denne uka la ned veto mot en FN-resolusjon om å omtale massakren som folkemord.

– Vetoet har nok skuffet folk veldig, og en del aktører mener serbiske myndigheter har støttet opp vetoet, men dette er rene spekulasjoner, sier Brende til NTB.

Både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.