Hellas møter «sunn skepsis»

Flere av eurolandene er skeptiske til det greske reformforslaget og vi ha garantier for at det gjennomføres.
Flere av eurolandene er skeptiske til det greske reformforslaget og vi ha garantier for at det gjennomføres. Foto: Yannis Behrakis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

De greske reformløftene møter en god dose skepsis blant de andre eurolandene. Det haster å overtale dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli ytterst vanskelige forhandlinger, spår Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på vei inn til nok et hastemøte om Hellas.

I et sommerhett Brussel håper grekerne å overtale de 18 andre eurolandene til å innlede formelle forhandlinger om hvordan greske reformer i pensjoner, moms og skatter kan byttes mot en ny lånepakke på 53,5 milliarder euro.

Det er den tredje lånepakken en skakkjørt gresk økonomi må be om. Men Hellas har ingen enkel oppgave.

– Vi kan ikke stole på løfter, sier Schäuble til pressen.

– Det finnes fortsatt bekymringer og kritikk både mot innholdet i forslaget, men også når det gjelder det enda vanskeligere spørsmålet om tillit. Hvordan kan vi forvente at den greske regjeringen gjennomfører det den lover? spør eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Les også: – EU, ESB og IMF positive til gresk reformforslag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skepsis

Den greske regjeringen har fått mandat fra nasjonalforsamlingen i Aten til å gå med på flere innrømmelser. Men befolkningen har tidligere sagt et klart nei til lignende innstramminger i en folkeavstemning.

Flere av eurolederne tviler derfor på hvor forpliktet den venstreorienterte regjeringen er til å gjennomføre det den nå foreslår.

– Hvilke garantier kan vi få for at det blir omsatt til virkelighet? spør den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling.

– Det finnes en sunn skepsis, konkluderer Edward Scicluna fra Malta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hellas' folkevalgte stemmer over reformer før skjebnemøte

Lettere til sinns

Stemningen før lørdagens euromøte var likevel bedre og «lettere til sinns enn tidligere», mener Luxembourgs Pierre Gramegna. Flere ministre mener å se reell vilje fra Aten til å få på plass en avtale.

– Vi gjør fremskritt. Vi ser det er vilje til å nå en avtale, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag samles også topplederne i eurosonen for å diskutere grekernes avtaleforslag. Nøkkelen nå er rask gjennomføring fra Hellas' side, understreker EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

– Det vil bygge tillit om de står i parlamentet neste uke og innfører i lovverket det de nå foreslår, sier irske Michael Noonan.

– Tidligere hjelpeprogrammer har fungert sånn at man reformerte skritt for skritt, for så å få gradvise utbetalinger. Sånn må det fortsatt være, mener Schäuble.

Les også: Håpet stiger for Hellas

Håper på løsning

Norge håper maratonforhandlingene endelig kan finne sin løsning.

– Ingenting ville være bedre for Europa om Hellas får på plass de viktige reformene. Europa trenger Hellas, og Hellas trenger Europa, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Det haster å få på plass et nytt låneprogram. Det greske bankvesenet er i ferd med å gå over ende, og allerede 20. juli må staten ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken.

Dekkes ikke den regningen inn, spøker det for grekernes fremtid i eurosonen.