Hellas' folkevalgte stemmer over reformer før skjebnemøte

Fredagens parlamentssesjon vil trolig vare til langt utover kvelden, og det er forventet at parlamentet støtter statsminister Alexis Tsipras og regjeringen. Bildet viser Tsipras i det greske parlamentet fredag.
Fredagens parlamentssesjon vil trolig vare til langt utover kvelden, og det er forventet at parlamentet støtter statsminister Alexis Tsipras og regjeringen. Bildet viser Tsipras i det greske parlamentet fredag. Foto: Jean-paul Pelissier / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas har kun timer igjen på å overbevise kreditorene om at landets reformvilje er ekte. Fredag kveld gir nasjonalforsamlingen trolig grønt lys til regjeringens reformforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Alexis Tsipras ba fredag parlamentet bifalle reformene, før finansministrene i de 19 eurolandene lørdag møtes for å se om det er grunnlag for videre forhandlinger med Hellas.

Fredagens sesjon varer trolig langt ut i kvelden, og det er ventet at den greske regjeringen får støtten den har bedt om. Hellas' største opposisjonsparti, konservative Nytt Demokrati, har allerede varslet at det stiller seg bak Tsipras.

– Nytt demokrati gir ikke bare statsministeren støtte til å inngå en avtale, men gir ham også et mandat til å sørge for at landet ikke forlater Europa og euroen, heter det i en uttalelse fra partiet fredag ettermiddag.

Les også: Håpet stiger for Hellas

Tviler på reformviljen

Støtte i parlamentet vil gi Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos mandat til å inngå forhandlinger om en ny låneavtale. Men forslagene som stemmes over fredag, må gjennom nok en avstemning for å gjøres til lov, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Samtidig stiller enkelte politikere i EU spørsmål ved om Hellas' reformvilje er ekte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg spør meg selv hvor seriøst vi kan ta disse forslagene, når det var regjeringen som drev en kampanje mot dem, sier Ralph Brinkhaus, en av de parlamentariske lederne i Tysklands statsminister Angela Merkels parti CDU.

Avgjørende møte

Resultatet av lørdagens møte mellom eurosonens finansministre er fortsatt «helt åpent», sier en talsmann for Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble ifølge nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ta en stor avgjørelse, enten den ene eller andre veien, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem tidligere fredag.

Imidlertid kom det fredag kveld positive signaler fra Brussel.

– Hellas' forslag er et godt utgangspunkt for forhandlinger, sier en EU-kilde til DPA.

Les også: Tsipras appellerer til nasjonalforsamlingen

Tror på avtale

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det mest sannsynlige utfallet er at en avtale kommer på plass:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen som er tjent med at Hellas forlater eurosonen. Og jeg tror grekerne ser at kostnadene ved en grexit ville blitt veldig store, sier Holden til NTB.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror forslaget er godt nok for kreditorene.

– Jeg er mindre pessimistisk nå enn jeg var tidligere i uka, sier Bruce til NTB.

En ny måling fredag viser at 84 prosent av den greske befolkningen ønsker å beholde euroen. Kun 12 prosent ønsker å gå tilbake til drakmen, ifølge målingen gjennomført av Metron Analysis for den greske avisa Parapolitika.