Politiet vil ha Kristin-siktet tilbake i fengsel

Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen og politimester Christine Fossen under en pressekonferanse ved Larvik politistasjon torsdag om drapet på Kristin Juel Johannessen. En person er pågrepet for drapet 16 år etter at det ble utført i 1999.
Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen og politimester Christine Fossen under en pressekonferanse ved Larvik politistasjon torsdag om drapet på Kristin Juel Johannessen. En person er pågrepet for drapet 16 år etter at det ble utført i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 38 år gamle mannen som på nytt er siktet for det 16 år gamle drapet på Kristin Juel Johannessen, fremstilles fredag for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vil be om lukkede dører når fengslingsmøtet starter klokken 12 fredag. De frykter at den siktede fremdeles kan ødelegge bevis i saken, noe som er den viktigste årsaken til at de vil begjære mannen fengslet.

– Vi mener det er helt konkret fare for at bevis kan gå tapt, men jeg kan ikke gå i detalj om hva dette begrunnes i, sa konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB torsdag.

Tidligere samme dag ble det kjent at mannen som tidligere ble dømt, og senere frifunnet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999, på nytt er siktet for drapet.

– Ikke rom for å trå feil

Kristins far, Roar Juel Johanessen har jobbet utrettelig med å følge opp saken etter å ha fått alle saksdokumentene. Onsdag kveld fikk han en etterlengtet telefon fra politiet om at en mann var pågrepet og siktet for drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg fikk beskjeden sa jeg til politiet: Jeg håper dere gjør det riktige nå. Nå er det tredje gangen dere går til en rettssak, og nå er det ikke rom for å trå feil. Nå må dere vite hva dere gjør, sier Roar Juel Johannessen til Dagbladet.

Kristin ble funnet kvalt om kvelden i Larvik 5. august for 16 år siden. I desember 2001 ble den da 25 år gamle mannen dømt til tolv års fengsel for drapet.

Året etter ble mannen imidlertid frifunnet fordi det ble konkludert med at et avgjørende funn av et hårstrå på jentas skulder stammet fra en kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNA-beviser

Visepolitimester Abrahamsen sier politiet nå først og fremst har en fullverdig DNA-profil som knytter 38-åringen til selve drapshandlingen.

Nye, bedre og mer avanserte metoder enn det som eksisterte for 15 år siden, er bakgrunnen for den nye siktelsen.

Fagdirektør for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet, Bente Mevåg, sier til Aftenposten at teknikken for å analyse DNA-bevis har utviklet seg slik at det kan hentes mer informasjon ut av veldig små mengder biologisk materiale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tidligere måtte materialet være på størrelse med en mynt. Nå kan man lage fullstendige DNA-profiler ut fra et materiale som er så lite at man ikke kan se det med det blotte øye, sier Mevåg.

Etter det TV 2 erfarer skal analysemetoder ikke lenger gi støtte for at hårstrået som ble funnet på Kristin, må stamme fra en kvinne.

– Ingen barnemorder

Den siktede 38-åringen har hele tiden bedyret sin uskyld i saken. VG møtte tiltalte i forkant av rettssaken i Larvik i 2001. Da var han gårdsgutt på farens bondegård i Sverige, gift og hadde et barn.

– Jeg er ingen barnemorder. Livet er snudd på hodet. Jeg er veldig stresset. Alt stanser på mange måter opp. Jeg får ikke gjort noe særlig, verken jobb eller noe, sa mannen til avisen den gang.

Mannens forsvarer, advokat Søren Ø. Hellenes er uenig i politiets vurdering at det er fare for at den siktede fremdeles kan forspille bevis.

– Det må i så fall være ting som verken han eller jeg kjenner til. Så jeg tror politiet må bruke andre tilleggsbeskrivelser også under fengslingsmøtet, sa forsvareren til NTB torsdag.