38-åring pågrepet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolvåringen ble drept i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om drapet på Kristin Juel Johannesen

* Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999.

* Hun syklet for å bade med en venninne i Goksjøvannet.

* Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

* Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppegårdsveien på Mørk i Hedrum.

* Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

* En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

* I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

* I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår som ble funnet på åstedet, ikke stammet fra ham.

* Samme mann er nå pågrepet og siktet for forsettlig drap.

(NTB)

En 38 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept på Mørk i Larvik femte august 1999. Tolvåringen var på vei for å bade da hun ble kvalt.

Les også: Bistandsadvokat Elden: – Kristins far nektet å gi opp

Tidligere frifunnet er pågrepet og siktet

Den pågrepne er en mann i 30-årene, skrev VG torsdag formiddag.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Min klient skal i et avhør senere i dag. Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier mannens forsvarer, Søren Ø. Hellenes til avisen.

Aftenposten erfarte torsdag formiddag at den pågrepne er den samme som ble dømt for drapet i 2001 og senere frikjent. Ifølge avisen skal nye analyser og gamle DNA-bevis være sentralt for pågripelsen.

Mannen har vært i politiets søkelys i minst 15 år, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle bade med venninne

Kristin Juel Johannessen skulle bade med en venninne, men kom aldri. Storesøster Linda begynte med en gang å lete, og varslet foreldrene, skriver VG.

En stor leteaksjon ble iverksatt og sent på kvelden ble sykkelen hennes funnet. Liket av jenta ble funnet av en hundepatrulje fra politiet en halvtime senere, ved 2230-tiden på kvelden.

– Føler meg nesten tom innvendig. Vi har holdt på med dette selv siden 2003. Hodet er tomt, og kroppen er ikke helt i lage, sier far til Kristin, Roar Juel Johannessen til VG.

Siden 2003 har familien, venner og kjente jobbet for å finne den som drepte tolvåringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har mast og mast og mast. Nå ser vi resultatet av at vi ikke har gitt opp. Det er deilig å se, sier Roar Juel Johannessen til VG.

To siktet - en dømt

Tidligere har to menn vært siktet i saken. En ble dømt i tingretten.

Tiltalen ble trukket før ankesaken fordi bevisene ikke holdt mål, skrev VG i februar i år, i forbindelse med en rekke andre uoppklarte drap i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen i 50-årene som først ble siktet, tiltalt og senere frifunnet for drapet, fikk 700.000 kroner i erstatning, skriver NRK.

En mann i 20-årene som ble dømt til tolv års ubetinget fengsel i tingretten, ble senere frifunnet og tilkjent en erstatning på 500.000 kroner, ifølge NRK.

Åpnet ny etterforskning

Det ble åpnet ny etterforskning i saken i både 2005 og 2008. I 2005 ble fem personer avhørt. Politiet mente disse kunne ha sett eller hørt noe som var viktig for saken, skriver NTB.

Tre år senere ble saken tatt opp igjen. Den gang ønsket politiet å sjekke om en svensk mann som hadde tilstått to drap i Sverige – på en 31 år gammel kvinne og en ti år gammel jente – kunne knyttes til saken.

Politiet fikk kritikk for å ha gjort for dårlig arbeid i den innledende fasen av etterforskningen, spesielt fordi feil person ble pågrepet.

Allerede i 2000 hadde det kommet inn 800 tips og over tusen vitner var avhørt. Det ble foretatt analyser av 71 blod- og hårprøver.

Se opptak av politiets pressekonferanse her: