Tre billioner dollar er tapt fra det kinesiske aksjemarkedet på en måned

Kina innrømmer at de har panikk etter børsfallet. Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen åpner børsene i Asia med røde tall. Børsboblen i Kina og krisen i Hellas får skylden for nedgangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen falt hele 7,35 prosent etter endt handel onsdag. Shanghai-børsen krympet 5,9 prosent, mens Shenzhen-indeksen var ned 2,5 prosent.

EU har satt søndag som siste frist for en Hellas-avtale, og kaller det det mest avgjørende øyeblikket i Unionens historie. Fram til da kommer man til å se et nervøst asiatisk marked, mener fondsforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Børsene i Asia blir påvirket av det som skjer i Hellas. Nå har EU og Merkel satt en frist til søndag, og fram til da vil trolig markedet svinge mye. Det vil nok påvirke det globale aksjemarkedet, sier han til NTB.

På tre uker har det kinesiske markedet rast med en verdi rundt ti ganger så mye som Hellas' BNP.

Les også: Hellas må søke om nytt låneprogram

Flere årsaker til børsfall

Hellas-krisen er med på å påvirke den generelle stemningen på det kinesiske markedet, men Chen peker på flere årsaker til børsfallet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye av nedgangen skyldes at markedet har steget ekstremt mye den siste tiden. Da er det ikke rart at fallet er så stort når ting butter imot. Oppgangen som har vært, har i stor grad vært spekulasjonsdrevet og styrt av euforiske forventninger. Nå har spekulasjonsboblen i aksjemarkedet sprukket, sier han.

Det kinesiske handelsdepartementet opplyser også at Hellas-krisen ikke vil ha stor innvirkning på Kina ettersom landet har begrensede investeringer i Hellas.

– Boblen brister

Fallet i det kinesiske aksjemarkedet de siste ukene er det største i nøkkelindeksen siden 1992, og nå ser det ut til at uroen har spredt seg til de regionale aksjemarkedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Tokyo, Taipei og Sydney falt aksjemarkedene onsdag.

Stephen Roach er tidligere styreleder for investeringsbanken Morgan Stanley Asia og foreleser på Yale, han var nylig i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boblen brister, sier han til CNBC.

Han mener Kinas økonomi vil stabilisere seg på en vekst rundt 6,5 til 7 prosent.

– Den vil ikke ende i null som noen av Kinas bjørner har spådd, sier han til tv-kanalen.

Kinesisk børsnedtur

Kinesiske myndigheter har i flere omganger forsøkt å få slutt på de panikkaktige tilstandene i aksjemarkedet, hvor investorer selger store mengder aksjer.

Kina hadde en topp i midten av juni, men nå har verdien på børsen rast ned 30 prosent siden da, skriver Reuters.

Nærmere tre billioner dollar har forsvunnet i raset. Tre billioner dollar tilsvarer over 24 billioner norske kroner med dagens dollarkurs. En billion har tolv nuller.

Tiltakene som er iverksatt har ikke hindret ytterligere kursfall, og nedgangen vil bety at over 12.000 selskapers aksjer blir suspendert fra handelen, ifølge Bloomberg. Til sammen utgjør de 43 prosent av de børsnoterte selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gransker manipulasjon

Tidligere i juli kunngjorde kinesiske myndigheter at de vil undersøke om markedet blir manipulert.

Krisen i Hellas vil imidlertid ikke ha stor innvirkning på Kina siden landet har begrensede investeringer i Hellas, opplyser det kinesiske handelsdepartementet onsdag.

Tirsdag vendte de asiatiske børsene tilbake til normalen etter en bratt nedgang mandag, men onsdag peker pilene igjen nedover.