Ban: – Har reddet millioner, men klimautfordringene uroer

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fastslår at arbeidet for å nå tusenårsmålene har reddet millioner av liv. Klimautfordringene har derimot vært, og vil forbli, et enormt hinder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommet til kort på noen områder. Framgangen har ikke nådd alle, og for mange har blitt etterlatt. Krig og konflikter har tvunget nesten seks millioner ut av hjemmene sine, samtidig som klimaforandringene påvirker de aller fattigste mest, sa Ban Ki-moon på pressekonferansen for den siste framdriftsrapporten om arbeidet med tusenårsmålene mandag.

Generalsekretæren i FN var likevel tydelig på at arbeidet har reddet millioner av liv og forbedret levekårene for enda flere millioner mennesker.

– Vår innsats viser at det fungerer å sette seg mål, sa han, sittende ved siden av Norges statsminister Erna Solberg (H) og Rwandas president Paul Kagame.

– Fullstendig katastrofe

På videolink fra New York kommenterte økonomiprofessor Jeffrey Sachs hva han mener er den største utfordringen i årene framover.

– Vi har en fullstendig katastrofe foran oss, i tillegg til de vanlige utfordringene. Nå har vi en miljøkatastrofe foran oss. Vil vi bry oss om å løse problemene? Lærdommen fra tusenårsmålene er krystallklar: Når vi prøvde, lyktes vi. Når vi ikke prøvde, feilet vi. Det handler om hvor vi retter fokuset vårt, sa Sachs, som er én av verdens ledende eksperter på økonomisk utvikling og kampen mot fattigdom

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenårsmålene ble vedtatt i 2000, og FN har valgt å måle framskrittene over 25 år mot situasjonen i 1990. Fristen utløper i år. Klimaforandringer og miljømessig forverring blir i den siste rapporten trukket fram som ett av hovedpunktene som undergraver framgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår tids utfordring

På spørsmål fra NTB omtaler Ban klimautfordringene som temaet som topper den globale dagsordenen. Det er det store spørsmålet som ikke kan utsettes lenger, ifølge Ban.

– Dette er den endelige utfordringen i vår tid. Vi nærmer oss toppunktet, det avgjørende tidspunktet. Jeg oppfordrer verdens ledere til å bli enige om et ambisiøst mål i Paris i desember. Jeg er optimistisk, men innsatsen i siste minutt blir viktig, tror FNs generalsekretær.

20 år uten forpliktelse må avsluttes under klimatoppmøtet i Paris, sa en tydelig Ban.

Solberg: – Grunn til optimisme

Statsminister Erna Solberg stemte i om klimautfordringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ekstremt viktig at vi blir enige i Paris. Det er et stort teknologisk skifte i verden, og jeg tror vi vil se bedrifter og teknologi drive klimasaken i rett retning. Det er ikke bare pessimisme nå, det er grunn til optimisme.

Solberg understreket at alle målene verden setter seg, må følges opp med konkrete tiltak både internasjonalt og i hvert enkelt land.

– Det å sette seg mål vil ikke i seg selv løfte mennesker ut av fattigdom, advarte hun.