Oslo vil frata kirken ansvaret for begravelser

Oslo kommune har nå sendt brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) om å endre loven, slik at ansvaret for begravelser overføres til kommunene.
Oslo kommune har nå sendt brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) om å endre loven, slik at ansvaret for begravelser overføres til kommunene. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bystyret i Oslo mener en trosnøytral part bør ha ansvaret for begravelser og har derfor bedt regjeringen om å endre gravferds- og kirkeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens lov er udatert. Jeg mener den var udatert allerede i 1975, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til NRK.

Han mener kommunen bør ha ansvaret for å gravlegge folk. I dag står det i både kirkeloven og gravferdsloven at det er Kirkelig fellesråd som har ansvaret for gravferdsforvaltningen.

Oslo kommune har nå sendt brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) om å endre loven, slik at ansvaret overføres til kommunene.

– I en by som er så sammensatt som Oslo, så mener jeg det er feil at ett trossamfunn skal representere alle. Det er mange som ikke ønsker å være representert av kirken. På et prinsipielt nivå så handler dette om trosfrihet, og om friheten til å velge religion og friheten til å velge bort en religion, sier Bjercke.

Kirkevergen i Oslo er uenig og mener dagens ordning fungerer godt.

– I 99 prosent av kommunene i landet er det Kirkelig fellesråd som står for dette, og der fungerer det bra. Jeg har ikke kjennskap til noen steder der det er kommet klager på dette, sier kirkeverge Robert Wright.