Slik kan du sikre deg mot lynnedslag

Juli er måned for lynnedslag. Og det er mulig å ta forholdsregler.
Juli er måned for lynnedslag. Og det er mulig å ta forholdsregler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er faktisk noe du kan gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere dager med perfekt sommervær i store deler av landet, ser moroa nå ut til å være over for en liten periode flere steder.

Regnvær midtsommers ledsages ofte også av lyn og torden, og juli og august er månedene hvor det blinker oftest.

– Juli er toppmåneden for lyn, fordi det er da det oftest er både varmt og fuktig samtidig, sier Frank Dahlslett i Sintef til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Les også: Den store myten om lynnedslag i bil

Enkelt

Med stadig flere tekniske innretninger innenfor husets fire vegger, er det stadig flere forholdsregler å ta.

– Et overspenningsvern beskytter alt fra tv-en, pc-en, spillkonsoller, hvitevarer og annetelektronisk utstyr som er koblet på strømnettet. Det kan vise seg å bli en lur investering og forsikring ved lynnedslag, sier kommersiell direktør Anton Hagberg i Komplett i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overspenningsvern er enkle å innstallere, gjennom egne strømuttak som kobles rett på stikkontakten. Den eneste forutsetningen er at kontakten er jordet.

– Ved kjøp av overspenningsvern er det viktig å tenke på hvor mange elektroniske enheter som skal kobles på. For eksempel er det nok med ett strømuttak for kaffemaskinen, mens du i tv-kroken trolig bør ha et spenningsvern med opptil seks strømuttak, sier Hagberg.

Les også: Lyn i sommer kan gi husbrann til jul

Må være jordet

Inforamsjonssjef Morten Shcau sier i en pressemelding at man ikke trenger å ta ut støpselet i tordenvær dersom man har montert overspenningsvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du bør ha et grovvern som monteres i sikringsskapet og beskytter mot de større spenningspulsene. I tillegg bør du ha et finvern foran utsatte apparater som for eksempel tv og datautstyr. Et grovvern må monteres av en godkjent installatør, mens et finvern plugger du selv rett i stikkontakten. Husk at kontakten må være jordet, ellers har ikke finvernet noen effekt! Vernene du benytter bør være FG-godkjent, forklarer Schau.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagberg i Komplett minner dessuten om at lagring av data kan bli rammet.

– Det er ikke bare utstyret som kan bli skadet av lynnedslag, også informasjon på en pc eller familiens digitale bildesamling kan ryke hvis du ikke har beskyttet ytstyret. Det er også kjedelig å komme hjem fra ferie til en fryseboks som har blitt ødelagt, sier han.

Les også: Tok blinkskudd av lynnedslag