Cappelen siktet for innførsel av 25 tonn hasj

Gjermund Cappelen (47) er mannen politiet har utpekt som hovedmann i narkonettverket de knytter politimannen Eirik Jensen til.
Gjermund Cappelen (47) er mannen politiet har utpekt som hovedmann i narkonettverket de knytter politimannen Eirik Jensen til. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har siktet Gjermund Cappelen for innførsel av 25 tonn hasj av svært høy kvalitet, kom det frem da 48-åringen fikk forlenget varetekt fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett fredag var det første åpne rettsmøtet i saken mot Cappelen og i saken som ble rullet opp av politiet i desember 2013.

48-åringen ble varetektsfengslet i åtte nye uker. Denne saken er ferdig etterforsket, og rettssaken mot ham og syv medtiltalte skal starte 14. september.

– Velorganisert

Cappelen er hovedmannen i hasjnettverket som skal ha innført 25 tonn hasj til Norge over 20 år, går det frem av fengslingskjennelsen.

– Dette er enormt store mengder hasj, som har vært distribuert ut i markedet gjennom et velorganisert nettverk. Dertil kommer at styrkegraden i stoffet gjennomgående har vært høy, skriver tingrettsdommen Nils Ole Bay i kjennelsen, som er tillatt gjengitt av domstolen.

Cappelen har tilstått både innførsel og salg av de enorme mengdene narkotika, og han har samarbeidet med politiet under etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

125 millioner

– Politiets beregninger tilsier at siktedes fortjeneste ved innførsel av 25 tonn hasj vil utgjøre om lag 125 millioner kroner. Siktede og hans familie har hatt et meget høyt privat forbruk gjennom en årrekke, blant annet ved dyre feriereiser, dyre biler, kunst og eksklusive klokker, står det videre i kjennelsen.

Cappelen begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet og anket kjennelsen om forlenget varetekt på stedet, men dommeren mente det ville være støtende for den allmenne rettsoppfatningen dersom han slapp ut av fengsel før dom er falt i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik Jensen

Til politiet har Gjermund Cappelen sagt at innførselen av hasjen var mulig på grunn av hans påståtte samarbeid med politimannen Eirik Jensen, som er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Det er allerede bestemt at Cappelen ikke skal få utmålt noen straff når Asker og Bærum tingrett behandler saken i september og oktober. Straffen vil i stedet bli utmålt når Cappelen på et senere tidspunkt, og trolig ikke før neste år, skal stilles for retten sammen med Eirik Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsluttende fase

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker sier til NTB at etterforskningen av Jensen ikke er helt ferdig ennå, men er i en avsluttende fase.

– Det vi har sagt er at den i all hovedsak vil være ferdigstilt over sommeren. Når etterforskningen er avsluttet, går saken til sjefen for Spesialenheten, som igjen sender den over til Riksadvokaten, som avgjør spørsmålet om påtale forklarer Øyen.

Medvirkningstiltalen mot politimannen sier ikke noe om hvor store mengder narkotika som skal være innført.