Malala kommer til toppmøte i OsloMalala kommer til toppmøte i Oslo

Fredsprisvinneren Malala kommer tilbake til Norge.
Fredsprisvinneren Malala kommer tilbake til Norge. Foto: Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprisvinner Malala Yousafzai kommer til Oslo neste uke for å delta på toppmøtet om utdanning, opplyser statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig glad for at Malala vil delta, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Malala Yousafzai mottok i fjor Nobels fredspris for sin kamp for at jenter skal få gå på skolen. Utenriksminister Børge Brende (H) er glad for å få henne med på konferansen.

– Hun er et ansikt for alle de barn som har havnet i en situasjon hvor kanskje det farligste stedet du kan være, er skolen. Spesielt når du er jente i et krig- og konfliktområde, sier Brende til NTB.

Snart myndig

Konferansen finner sted en ukes tid før Malala fyller 18 år. Brende påpeker at hennes budskap bærer en ekstra tyngde med bakgrunnen hun har. Som 15-åring ble hun skutt i hodet av Taliban da hun satt på skolebussen hjemme i Swat-dalen i Pakistan.

– Hun er en sterk stemme i alt som er viktig ved denne konferansen. Hun er en påminnelse om hva som står på spill hvis vi ikke lykkes med å løfte satsing på utdanning. Vi risikerer å tape generasjoner av barn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenter dropper ut

Et av temaene på toppmøtet mandag og tirsdag er hvordan man skal sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, noe som er et stort problem i mange fattige land. Det er i dag 58 millioner barn som ikke får gå på grunnskole, og av disse er 31 millioner jenter.

I mange land faller jenter fra tidligere i utdanningsløpet enn gutter. Bare 60 prosent av alle land har klart å nå tusenårsmålet om at like mange jenter og gutter skal få grunnutdanning. For videregående skole er det bare 38 prosent som når målet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før er det kjent at FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til toppmøtet 6. og 7. juli. Det gjør også FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål, Gordon Brown, samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land. Også enken etter Nelson Mandela, politikeren Graca Machel, skal delta. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om toppmøtet for utdanning i Oslo

* Toppmøtet «Education for Development» (Utdanning for utvikling) holdes i Oslo 6.-7. juli.

* Utdanning til alle barn er et av de såkalte tusenårsmålene som utløper i år. Om lag 90 prosent av alle barn blir nå registrert på skolen. Tusenårsmålene skal erstattes av bærekraftmålene på et toppmøte under FNs hovedforsamling i september.

* Temaene for møtet i Oslo er finansiering og investering i utdanning, hvordan få jenter til å fullføre skolen, utdanning under kriser og konflikter og kvalitet i utdanningen.

* Blant deltakerne er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, FNs spesialutsending for globale utdanningssaker Gordon Brown, Graca Machel (enken etter Nelson Mandela og medlem av pådrivergruppen for tusenårsmålene), statsminister Paul Kagame fra Rwanda og Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Norge er representert ved statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H).

Et av temaene på toppmøtet mandag og tirsdag er hvordan man skal sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, noe som er et stort problem i mange fattige land.

Fra før er det kjent at FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til toppmøtet 6.-7. juli. Det gjør også FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål, Gordon Brown, samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land.

Også enken etter Nelson Mandela, politikeren Graca Machel, skal delta.

Saken oppdateres...