Monika-saken:Rapport: Behandling av Schaefer var gjengjeldelse

Konstituert politimester i Hordaland, John Reidar Nilsen, kommenterer rapporten direkte fra Bergen klokken 13.00. Det kan du følge direkte her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hordaland-politiet får kraftig kritikk for håndteringen av Monika-saken. Deres opptreden overfor varsleren Robin Schaefer betegnes som gjengjeldelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Monika-rapporten:

  • Justisdepartementet ba 16. mars advokatfirmaet Wiersholm vurdere de arbeidsrettslige sidene ved arbeidsgiver Hordaland politidistrikts håndtering av politietterforsker Robin Schaefers varsel i den såkalte Monika-saken.
  • Wiersholms hovedkonklusjoner er:
  • Schaefers engasjement for å få gjenopptatt Monika-saken og hans opptreden i den forbindelse må regnes som varsel om «kritikkverdige forhold» etter reglene i arbeidsmiljøloven.
  • Varslene til Politimesteren, bistandsadvokaten, pressen og allmennheten var forsvarlige og dermed lovlige og i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven.
  • Arbeidsgivers opptreden etter varslene representerer samlet sett et brudd på
  • Arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse.
  • Arbeidsgiver fulgte ikke Hordaland politidistrikts egne regler for håndtering av varsling.
  • Arbeidsgiver sørget heller ikke for at Robin Schaefers arbeidsmiljø var fullt forsvarlig.


(Kilde: Justis- og beredskapsdepartementet)

Politietterforsker Robin Schaefer varslet forsvarlig da han sa fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av et drap på en åtte år gammel jente, slår advokatfirmaet Wiersholm fast i rapporten.

Følg torsdagens tre ulike pressekonferanser direkte øverst i saken.

Opptredenen som politiledelsen viste Schaefer etter varslingen, representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse, ifølge rapporten. Ifølge Wiersholm har politiledelsen i Hordaland ikke fulgt distriktets egne regler for håndtering av varsling.

Øverste ansvarlig

«I denne saken er politimesteren øverste ansvarlig. Selv om han delegerte oppfølgningen av varselet til leder for retts- og påtaleenheten og andre underordnede, var politimesteren likevel løpende orientert og deltok i behandlingen av Schaefers varsel. Både faktisk og rettslig har derfor politimesteren det øverste ansvaret for de feil som er begått», heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

Samboer drapssiktet

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld. I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler.

I kjølvannet av saken har politimester Geir Gudmundsen valgt å tre til side fra stillingen til alle granskingene fullført.

Rapporten presenteres på en pressekonferanse klokken 11.00.

Bakgrunn: Rapport om Monika-varslere klar

I videovinduet under kan du se hele overrekkelsen av Monika-rapporten:

Politidirektør Odd Reidar Humlegård kommenterte rapporten fra Oslo. Se pressekonferansen med politidirektøren her: