Lyse netter påvirker nattesøvnen din

Lyse sommernetter, som denne julinatten i 2015, gjør oss glade og mer våkne, men kan være et problem for de som sliter med å sove.
Lyse sommernetter, som denne julinatten i 2015, gjør oss glade og mer våkne, men kan være et problem for de som sliter med å sove. Foto: Audun Braastad/ NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerlyset hjelper mot depresjon og gjør oss mer årvåkne, ifølge søvnforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tid for de lange, lyse kveldene. Søndag 21. juni var årets lyseste dag, før solen igjen snur og det går mot mørkere tider.

De lyse kveldene gjør oss gladere, de lindrer depresjon og gjør oss mer årvåkne ifølge professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen.

Han er også senterleder ved Nasjonal kompetansetjenest for søvnsykdommer, SOVno. Dette senteret driver formidling, forskning, fagutvikling og undervisning i fagfeltet.

Les også: 45 minutter søvn kan femdoble hukommelsen

– Lyset gjør oss glade

Professor Bjorvatn sier at sommeren kan være en vanskelig tid for de med søvnvansker, men at vi også blir oppkvikket av lyset.

– Lyset gjør oss glade. Vi har lengtet etter dette gjennom en lang vinter. Valfarting til Syden handler vel så mye om at vi drar etter lyset, som at vi skal sole oss og drikke billig alkohol. Men for folk med søvnvansker kan sommeren være en vanskelig tid. Om du har vansker med å sove, blir det ikke bedre av at lyset flommer inn på soverommet. Siden lys virker oppkvikkende, lyse rom for oss til å våkne, så kan det forstyrre søvnen. Men fordi overgangen til lysere kvelder og netter går så gradvis, er det ikke grunnlag for å si at det forstyrrer søvnen til majoriteten av det norske folket. Faktisk er overgangen vel så stor ved påsketider, når vi kommer ut i lyset fra mye mørke. Alle har vel merket at de blir litt ekstra gira av det enorme lyset på påskefjellet. Ideelt sett burde Norge bli kuttet løs fra Sverige og slept ned til kysten utenfor Portugal, sier han i en artikkel publisert av Universitetet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du sliter med å sove, anbefaler professoren å ha det mørkt på soverommet. Bruk blendingsgardin.

Les også: Tipsene som får deg til å sove

– Viktigst av alt, hele året, for at du skal ha god søvn er at du har en god døgnrytme. Forstyrrer du søvnrytmen forstyrrer du den dype søvnen, som er avgjørende for psykologisk velvære på dagtid.

Les også: Derfor legger du på deg av for lite søvn

Trøttest i verden

Ifølge professor Bjorvatn er vi trøttere i nord enn ved ekvator.

–Det er mer søvnforstyrrelser her i nord. For eksempel er norsk ungdom blant de trøtteste i verden. I allefall var de trøttere enn ungdom i 23 andre land i en undersøkelse WHO gjorde. Men israelske ungdommer var de nest trøtteste, så lyset er langt i fra den eneste forklaringen. Vi mistenker at utstrakt bruk av digitale medier er en av de verste søvntyvene. Når det gjelder dette med jevnt lys gjennom året, er detklart at de som bor nærmere ekvator har en langt bedre balanse i døgnrytmen.

Les også: Spis deg til bedre søvn