Mette Frederiksen overtar trolig etter Thorning-Schmidt

Thorning-Smidt trekker seg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialdemokraterne i Danmark må finne ny leder, og avtroppende justisminister Mette Frederiksen regnes som den mest sannsynlige kandidaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kunngjorde natt til fredag at hun trekker seg som leder for partiet, til tross for at Socialdemokraterne sikret seg 26,3 prosent av stemmene og ble det største partiet i Folketinget.

Partiet får 47 representanter i det nye Folketinget, tre flere enn i dag, men mister likevel regjeringsmakten som følge av støttepartienes store tilbakegang.

På venstresiden

37 år gamle Mette Frederiksen ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Socialdemokraterne.

Tobarnsmoren ble valgt inn i Folketinget alt som 23-åring, og har siden hatt flere sentrale oppgaver i partiet. Hun var arbeidsminister i tre år før hun ble utnevnt til justisminister.

Rent politisk hører Frederiksen i motsetning til Thorning-Schmidt hjemme på venstrefløyen i partiet, og hun støttet da også motkandidaten Frank Jensen da Thorning-Schmidt ble valgt til partileder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer populær

I meningsmålinger har hun flere ganger kommet ut som mer populær enn Thorning-Schmidt, og hun har også toppet listen over de mest populære statsrådene i Danmark.

I intervjuer har hun markert seg som en visjonær politiker og snakket om sosialdemokratiets plass i et framtidig Danmark.

– Mette vil kunne bli en fremragende ny formann for Socialdemokraterne og en fremragende ny statsminister, mener partiveteranen Henrik Dam Kristensen.

Han mener at det haster med å utpeke Thorning-Schmidts etterfølger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haster

– Socialdemokratene er jo et stort parti som raskest mulig må være i konstruktiv opposisjon. Det krever at vi har en formann, og jeg tror at Mette Frederiksen er den beste til å ta opp arven, sier han.

Folketingsrepresentant Ole Hækkerup er enig og snakker også varmt om Frederiksen, og avtroppende finansminister Bjarne Corydon tror ikke at det vil bli strid innad i partiet om et slikt valg.

– Det blir ingen problemer med å finne ut hvem som skal være formann. Det hører fortiden til å slåss og krangle om dette, sier han til Jyllands-Posten.

Corydon mener også at Mette Frederiksen er en god kandidat til ledervervet og sier at han heller ikke har hørt snakk om andre aktuelle kandidater.