Klart for valgthriller i Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tør å spå utfallet av dagens thriller-valg i Danmark, der meningsmålingene har vist tilnærmet dødt løp i ukevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne kjemper for å beholde regjeringsmakten, men de borgerlige med Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen i spissen har ligget hårfint foran på de siste meningsmålingene.

Følg utviklingen direkte nederst i saken

Ifølge Ritzau Index, som er et gjennomsnitt av de fem siste målingene, ligger opposisjonen an til å få 50,6 prosent av stemmene i dagens valg.

De to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten, ligger an til å få 49,4 prosent.

Les også: Danske politikere klare for valgets siste dueller

Om noen av dem klarte å sanke flere stemmer under debatten får de først svar på etter at valglokalene har stengt klokka 20 og opptellingen begynner, men debatten var langt fra spennende og mange danske velgere er trolig fortsatt usikre på hvem de skal stemme på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse etter valget i 2011 viste at 28 prosent av velgerne først bestemte seg i løpet av det siste døgnet før valget, og en tredel av disse tok beslutningen først på selve valgdagen.

Les også: Marginer skiller blokkene før valget i Danmark

Plassene i Folketinget fordeles etter en særegen dansk metode, der et parti som får 10 prosent av stemmene også skal være sikret 10 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

Valgsystemet i Danmark er dermed et av de matematisk mest rettferdige i verden, men regnemetodene som benyttes når plassene skal fordeles er til gjengjeld svært kompliserte.