2014 var det blodigste året siden den kalde krigen

101.400 mennesker ble drept i direkte krigshandlinger i fjor, 47.000 av dem i Syria, viser en ny rapport. 2014 var dermed det blodigste året siden den kalde krigens slutt.
101.400 mennesker ble drept i direkte krigshandlinger i fjor, 47.000 av dem i Syria, viser en ny rapport. 2014 var dermed det blodigste året siden den kalde krigens slutt. Foto: Bassam Khabieh / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere mennesker ble drept i direkte krigshandlinger i fjor enn i noe annet år siden den kalde krigen, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved universitetet i Uppsala i Sverige fører ved hjelp av et konfliktdataprogram nøye oversikt over antall krigsofre i verden.

101.400 mennesker ble drept i direkte krigshandlinger i fjor, og 2014 ble dermed det blodigste året siden den kalde krigen som tok slutt i 1989.

De svenske forskerne understreker at de bare har talt med ofre for direkte kamphandlinger og at ofre for terroraksjoner og andre voldshandlinger som ikke har skjedd i forbindelse med trefninger ikke er tatt med.

Halvparten i Syria

Flest ofre var det i Syria der 47.000 mennesker ble drept i direkte krigshandlinger i fjor, men vel så mange ble likevel drept andre steder i verden.

Konfliktene i Irak, Afghanistan, Nigeria, Pakistan, Ukraina og Sør-Sudan troner også høyt på lista, som er gjengitt i siste utgave av Journal of peace Research.

– Man må tilbake til krigen mellom Irak og Iran, Vietnamkrigen og Koreakrigen for å finne høyere tall. Året 2014 utmerker seg på et svært tydelig vis, sier professor Peter Wallensteen som har vært med på å skrive rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere konflikter

Antallet væpnede konflikter i verden økte i fjor til 40 fra 34 året før, påpeker Wallensteen.

– Personlig finner jeg dette svært urovekkende. Det normsystemet vi har hatt har nå delvis falt sammen. I Midtøsten og Nigeria respekteres ikke sivilbefolkningen, og i Ukraina har en stormakt brutt territorielle grenser, sier han.

– Det virker dessuten som om flere av dagens konflikter vil fortsette lenge. Dessverre er det usikkert hvordan de kan løses. Ingen vet for eksempel hvordan man skal møte Den islamske staten (IS), sier Wallensten.

Vendepunkt

Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI er også bekymret over utviklingen og konstaterer at en positiv trend mot stadig færre væpnede konflikter nå er brutt.

– Det virker som om vi har nådd et vendepunkt. Alt peker mot flere konflikter og dessuten dødelige konflikter, konstaterte Ian Anthony i SIPRI denne uka.

SIPRI teller også krigsofre, men bruker en noe annen modell og registrerer også dem som er ofre for terror og massakrer i krigsområder.

Ifølge SIPRI ble minst 162.000 mennesker drept i konfliktområder i fjor og dette var en oppgang på nesten 30 prosent fra året før.