De fineste turene på Vestlandet

Foto: Geirangerfjorden. Øyvind Heen/fjords.com

Vestlandet frister med sin storslagne natur, dype fjorder og høye fjell. Her er fem vakre steder du definitivt bør besøke i høst. 

Lyst til å feriere i Norge i høstferien, uten helt å vite hvor du vil dra? Vestlandet byr på helt unike opplevelser, med utallige turmuligheter og attraksjoner. Enten du trives best på fjelltur, på fjorden eller i byen: Vestlandet har alt.

Ifølge en spørreundersøkelse av NHO, utført av TNS gallup, planlegger hele 66 prosent av deltakerene å feriere i Norge i år. Det er en økning på nesten 10 prosent fra 2019. I samme undersøkelse kommer det også frem at de aller fleste har et ønske om å reise til Vestlandet.

Preikestolen ved Lysefjorden

Preikestolen med utsikt ut over Lysefjorden. Foto: Øyvind Heen - fjords.com
Preikestolen med utsikt ut over Lysefjorden. Foto: Øyvind Heen - fjords.com

Knappe 45 minutter med bil fra Stavanger ligger Preikestolen, en av Norges mest besøkte fjelltur. Den populære turistattraksjonen i Rogaland ble formet for 10 000 år siden. Totalt er turen om lag 8 kilometer (4 kilometer hver vei) og veien opp til den 604 meter høye klippen regnes som middels krevende og er beregnet å ta cirka 4-5 timer tur/retur. Takket være sherpaer fra Nepal er store deler av stien steinbelagt, men veien opp består også av skog, sump og ulik terreng.

Vel fremme på toppen får du storslagen utsikt utover Lysefjorden. På Preikestolen Fjellstue kan du unne deg et måltid etter turen eller låne utstyr du kan komme til å trenge på veien opp.

Ifølge Visit Norway tok 330 000 mennesker turen opp til det store platået i 2019. Preikestolen er imidlertid mest besøkt i sommermånedene juli og august, så vil du unngå å gå i kø kan det være lurt å legge turen dit utenom den største turistsesongen.

På nettsiden Preikestolen 365 finner du mer nyttig informasjon for å planlegge turen.

Fantastiske Geirangerfjorden i Møre og Romsdal

Mange velger å oppleve Geiranger og Geirangerfjorden fra sykkelsetet. Foto: Mattias Fredriksson - VisitNorway.com
Mange velger å oppleve Geiranger og Geirangerfjorden fra sykkelsetet. Foto: Mattias Fredriksson - VisitNorway.com

Geirangerfjorden, den 15 kilometer lange grønnblå fjorden som er omringet av høye fjell og dype daler, er en vakker perle som strekker seg fra Hellesylt til Geiranger. Fjorden, som er 258 meter dyp på det dypeste, står på UNESCOs verdensarvliste og er et yndet turistmål for mennesker fra hele verden.

En tur på Geirangerfjorden vil by på spektakulær utsikt mot flere kjente fossefall, som «Brudesløret», «Syv Søstre» og «Friaren». De Syv Søstre skal visstnok ha fått navnet sitt fordi de sju atskilte fossefallene minner om håret på syv kvinner. Langs fjorden og høyt opp i de store fjellhyllene ligger også flere gamle gårder som et klassisk eksempel på "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", og som vitner om det harde gårdslivet slik det en gang var.

På Vinjenaustet i Geiranger får du kjøpt ferske bakervarer. Foto: Susanne Delbæk/ ABC Brand Studio
På Vinjenaustet i Geiranger får du kjøpt ferske bakervarer. Foto: Susanne Delbæk/ ABC Brand Studio

Om du først er i Geiranger bør du ta turen til Dalsnibba (1476 m.o.h). Her får du fantastisk utsikt over både Geiranger og Geriangerfjorden, naturen og fjellene.

Geiranger er ikke store stedet, men en overnatting eller to på Hotel Union Geiranger er vel verdt det. I hotellets kjeller finnes en bred samling av veteranbiler, og et besøk i hotellets restaurant og lounge, vil få deg til å føle at du er på en vakker reise tilbake i tid.

I Geiranger sentrum finner du små verksteder, turistbutikker, overnattingssteder, bakeri- og sjokoladebutikk.

Sognefjorden - Norges lengste og dypeste fjord

Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord. Foto: VisitNorway.com
Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord. Foto: VisitNorway.com

Sognefjorden, som er 205 kilometer lang og 1303 meter dyp, er Norges lengste og dypeste fjord. Fjorden strekker seg helt inn til foten av de tre nasjonalparkene Jostedalsbreen, Jotunheimen og Breheimen. Langs den langstrakte fjorden ligger fruktgårder, koselige naust og historiske trehus, og noen av Norges aller fineste turområder. Sognefjorden er også et godt utgangspunkt om du samtidig vil avlegge et besøk i Flåm, Sogndal, Lærdal og Nigardsbreen. En tur til det kjente utkikkspunktet Stegastein, brevandring i Nigardsbreen eller et bygdebesøk på Balestrand, er også vel verdt å vurdere.

Det finnes også flere vakre stavkirker i området, som Borgund stavkirke bygd i 1181, og Urnes Stavkirke fra omkring 1130 - Norges eldste stavkirke.

Fem ting du må vite om Vestlandet

  • I middelalderen var det ifølge fjords.com rundt 1000 stavkirker i Norge. I dag er det bare 28 igjen hvor ni av dem ligger på Vestlandet.
  • Flåmsbanen regnes for å være en av de vakreste togturene i verden.
  • Vestlandet utgjør, ifølge snl.no, 17,8 prosent av Norges areal. Landsdelen har 1 387 010 innbyggere (2021)
  • Ta utfordringen og gå opp Flørlis 4444 trappetrinn med Lysefjorden bak deg. Trappen tar deg intet mindre 740 meter over havet og er verdens lengste tretrapp.
  • Både Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er på UNESCOs verdensarvliste.

Hardanger, Hardangerfjorden og Trolltunga

Trolltunga regnes som en krevende tur med spektakulær utsikt. Foto: VisitNorway.com
Trolltunga regnes som en krevende tur med spektakulær utsikt. Foto: VisitNorway.com

Med sine 183 kilometer er Hardangerfjorden i Vestland kommune Norges nest lengste fjord, etter Sognefjorden. Hardanger er for mange kanskje aller mest forbundet med vakre fruktgårder med tusenvis av epler- og frukttrær.

Om våren er frukt- og epletrærne i full blomst i Hardanger og er et vakkert skue. Men også om høsten byr Hardanger på mange flotte farger og turmuligheter. Foto: VisitNorway.com
Om våren er frukt- og epletrærne i full blomst i Hardanger og er et vakkert skue. Men også om høsten byr Hardanger på mange flotte farger og turmuligheter. Foto: VisitNorway.com

Men her er også fossefall, nasjonalparker og attraksjoner som Trolltunga, Dronningsstien og Folkefonna, hvor særlig Trolltunga er spesielt kjent for mange. Den spektakulære, men krevende turen er hyppig delt i sosiale medier og er blitt et svært populært turmål. Vit likevel at turen ikke er en "lett match". Turen oppgis av ut.no å ta alt fra 7-12 timer å gå, avhengig av fysisk form, rute og erfarenhet.

Spesielt fint er det å gå om høsten, men husk å beregne god tid og ikke glem at dagene er langt kortere i høstmånedene enn på sommerstid.

Lille, vakre Loen

Lovatnet i Loen er en spesielt vakker innsjø. Foto: Susanne Delbæk/ ABC Brand Studio
Lovatnet i Loen er en spesielt vakker innsjø. Foto: Susanne Delbæk/ ABC Brand Studio

Loen er et sogn i Stryn kommune i Vestland fylke. Også Loen er et yndet turistmål, populært dokumentert i en rekke sosiale medier kanaler. Og det med god grunn: Loen byr på en uslåelig kombinasjon av vakker natur, irrgrønne vann og en helt egen ro. Ved Loen ligger også Lovatnet. Innsjøen, som har et areal på 10,4 kvadratkilometer og ligger 52 m.o.h, har flere tilløp fra Jostedalsbreen. Flere av campingplassene ved Lovatnet leier ut både kano, robåter og små motorbåter.

Vil du helt til topps kan Loen Skylift frakte deg nesten 1000 meter rett opp. På toppen kan nyte utsikten mot fjordlandskapet fra Hoven restaurant & bar, eller - hvis du er i det eventyrlystne hjørnet - kaste deg ut i zipline fra Hoven. Mange velger å bruke zipline som en spektakulær avslutning om de har gått turen opp Via Ferrata Loen.

Overnatt på en av campingplassene eller book deg inn på velkjente Hotel Alexandra om du vil unne deg litt luksus.

Vil du ha flere gode reisetips? Se vår samleside om en rekke andre flotte turer her.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
brand-studio
ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden as.
I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater.
Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.