Norgesferie 2021: Ut på padleeventyr med kajakk og packraft

Stadig flere får øynene opp for padling i Norge, og over hele landet finnes det muligheter for både organiserte kurs og padleturer, og kano- og kajakkutleie for deg som foretrekker å legge ut på vannet på egen hånd.
Stadig flere får øynene opp for padling i Norge, og over hele landet finnes det muligheter for både organiserte kurs og padleturer, og kano- og kajakkutleie for deg som foretrekker å legge ut på vannet på egen hånd. Foto: Colourbox.com

Naturopplevelsene står i kø for de som velger å legge ferien til våte omgivelser her hjemme. Finn dine nye feriefavoritter med kajakk og packdraft.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Kajakk har økt kraftig i popularitet det siste året og flere kajakklubber kunne i fjor melde om enorm pågang fra folk som ønsket å melde seg på kurs. Flere mente det kunne settes i sammenheng med coronapandemien og at mange måtte tilbringe sommeren hjemme.

I et intervju med NRK Troms og Finnmark fortalte generalsekretær Sven Andersen i Norges padlerforbund om mer interesse for kajakk sammenlignet med tidligere, coronafrie somre.

– Jeg tror det er fordi man oppdager Norge på en annerledes måte. Man får en nærhet til naturen og man kan forflytte seg fort over store avstander. Når man har lært å bruke utstyret rent teknisk så er det enkelt, uttalte Andersen.

Explorer K2 er en oppblåsbar kajakk med to sitteplasser. Den er enkel å bære med seg, samtidig som den ligger stabilt i vannet. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: CoolStuff.no
Explorer K2 er en oppblåsbar kajakk med to sitteplasser. Den er enkel å bære med seg, samtidig som den ligger stabilt i vannet. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: CoolStuff.no
product image

Kajakkpadling

Fart og stabilitet på lange distanser: S18 Excel

Stellar S18 har et moderne design og er en fullbolds havkajakk. Den er ypperlig for dagsturer og lange turer på hav og innsjøer.
Kjøp her41.999 krMilslukern.no

Sjekkliste når du skal kjøpe ny kajakk

Med 20.000 kilometer lang kystlinje, rolige innsjøer, majestetiske fjorder, store hav og rasende elver har Norge det som trengs for å gi padleentusiaster i alle aldre en utømmelig kilde til opplevelser. Enten det er i Guds frie natur eller i en av de større byene, sommer som vinter. Ikke minst er det en perfekt mulighet til å forene naturopplevelser med fysisk aktivitet.

product image

Kajakkpadling

Intex Excursion Pro

Denne oppblåsbare kajakken er både smart og bærbar, samtidig som den tåler tøffe tak. Velg mellom 1 eller 2 sitteplasser.
Kjøp herFra 3295 krCoolStuff.no

Det er sjelden langt til nærmeste padlevann og det finnes et rikt utvalg av turmuligheter å velge mellom. Men før du går til anskaffelse av ny kajakk, er det en enkel prioriteringsliste som du ifølge kajakkekspert Eirik Berntzen i Milslukern’n bør gå gjennom:

Status: Er du fersk med årene, er du en god padler eller vil du beskrive deg selv som ekspert? Liker du rolige elver eller synes du det er spennende med stor sjø?

Ambisjoner: Gå for en brukervennlig kajakk dersom du er usikker på eget ambisjonsnivå. Hvis du har sans for utfordringer, kan du gå for en som er mer krevende.

Hvor du tenker å padle: En viktig kjøreregel her, er at du skal kunne mestre kajakken i de verste forholdene du regner med å havne i. Nybegynnere anbefales å velge en allsidig kajakk.

Vekt: Du bør tenke grundig gjennom bruksområde og mengden last du tenker å ha i kajakken. Lastekapasiteten sier deg hvor mye vekt den er ment å skulle tåle. Dermed er en tur- eller fitnesskajakk midt i blinken dersom det er mosjonspadling eller dagsturer som står på agendaen, mens havkajakk er riktig valg for deg som planlegger lange turer med mye oppakning.

Kajakkpadling

Årer, bekledning og annet utstyr til kajakk

Hvis du planlegger kano- eller kajakkferie, kan det derfor være lurt å sette seg inn i hvilke muligheter som finnes i de ulike delene av landet. Foto: Colourbox.com
Hvis du planlegger kano- eller kajakkferie, kan det derfor være lurt å sette seg inn i hvilke muligheter som finnes i de ulike delene av landet. Foto: Colourbox.com

Padlevettreglene

  • Velg båt som passer til dine ferdigheter og til turen
  • Sjekk at utstyret er i orden.
  • Kle deg etter vanntemperaturen. Ta med reservetøy
  • Ha alltid på deg godkjent padlevest.
  • Overvurder ikke dine egne ferdigheter. Øv deg på redningsteknikker
  • Dersom du velter, forlat ikke båt eller åre
  • Ha respekt for vær og vind, og sjekk værvarslingen før du går ut i kajakk eller kano
  • Hold god avstand til andre båter. Sørg for å bli sett
  • Lær deg livredning
  • Vær miljøbevisst. Vis hensyn overfor naturen. Husk sporløs ferdsel

Kilde: Sjørfartsdirektoratet

Ut på tur med oppblåsbar packraft

I takt med at kajakkens økende popularitet etter coronautbruddet, har stadig flere fått øynene opp for det som best kan beskrives som kajakkliknende båter som du enkelt blåser opp på land og som takler alt fra blikkstille vann til heftige stryk.

Packraft er bredere enn kajakker slik at man for eksempel enkelt kan ta med seg sin firbente turvenn om bord. I tillegg oppleves de gjerne som mer stabile når de ligger i vannet samt enklere å manøvrere.

De fleste packrafter veier mellom to og fire kilo, og de kan enkelt pakkes ned til sovepose-størrelse. Deretter festes den til sekken slik at du enkelt kan bære den over lange avstander på land.

product image

Kokopelli packraft

Kokopelli XPD Packraft

En robust og meget god packraft.Med sin generøse utforming i forhold til plass er det ikke noe problem for en person med god oppakning å få plass.
Kjøp her12.999 krMilslukern.no
product image

Kokopelli packraft

Kokopelli Rogue Packraft R-DEC

Rogue med avtakbart spruttrekk er Kokopellis mest avanserte båt i adventure-serien.
Kjøp her20.999 krMilslukern.no

Utstyret du bør ha med deg på tur

Uavhengig om det er langtur eller kortere padleturer du planlegger med kajakk eller packraft, er det viktig å ha det grunnleggende utstyret på plass før du tar de første takene og begir deg av sted mot ditt nye padleparadis:

product image

Utstyr til padleturen

Flytevest

Denne er påbudt, og bør ha sterke farger, reflekser og lommer for utstyr du trenger hvis du havner i vannet (som mobiltelefon).
Kjøp herMarineOnline.no
product image

Utstyr til padleturen

NRS åreflytepose (oppblåsbar)

Brukes for å komme seg opp i kajakken ved velt. Spesielt viktig på lengre turer, eller for uerfarne padlere som ikke er stødige på egenredning.
Kjøp her699 krSportsnett.no
product image

Utstyr til padleturen

Lensepumpe

Håndpumpe som brukes for å tømme kajakken for vann ved velt.
Kjøp her259,20 krMarineOnline.no
product image

Utstyr til padleturen

Hurricane Whistle

Nødfløyte med nøkkelring for enkel festing på sekk eller jakke.
Kjøp her99 krSportsnett.no
product image

Utstyr til padleturen

Lommekniv

Redningsselskapet anbefaler at du alltid har en kniv lett tilgjengelig på sjøen, i tilfelle du blir sittende fast og raskt må komme deg løs.
Kjøp her295,20 krMarineOnline.no
product image

Utstyr til padleturen

Vanntett veske

Vannbestandig universalveske til mobilen for et aktivt liv utendørs i all slags vær. Gjennomsiktig for- og bakside gir enkel tilgang til knapper og skjerm.
Kjøp her170 krMyTrendyPhone.no

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.