Norgesferie 2021: Sykkelferie i sommer? Dette er utstyret du trenger

Det er viktig å ha både sykkel og utstyr på plass når du skal ut på langtur i løpet av sommeren.
Det er viktig å ha både sykkel og utstyr på plass når du skal ut på langtur i løpet av sommeren. Foto: Colourbox.com

Det er lite som slår å oppleve Norge fra sykkelsetet. Her er en guide til utstyret du trenger for at sykkelturen blir fullkommen.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Når du skal ut på sykkeltur, uansett om vi snakker langtur eller kortere dagsetapper til og fra «basen», er det viktig at du laster deg opp med en solid dose selvsinnsikt. Det er nemlig aldri feil med en fornuftig vurdering av egen kapasitet og erfaring, samt basisnivå av kunnskap om sykkelen og hvordan du bytter eller vedlikeholder enkle deler.

Men minst like viktig er det å stille forberedt på utstyrsfronten slik at du får en minneverdig og ikke minst sikker opplevelse.

Med sykkelvesker i ulike formater kan du enkelt få med deg det du trenger nå du skal ut på sykkeltur. Foto: Anton Sport
Med sykkelvesker i ulike formater kan du enkelt få med deg det du trenger nå du skal ut på sykkeltur. Foto: Anton Sport

Sykkelhjelm

Sikkerhet er førsteprioritet på langtur, og særlig viktig er det å gi så god beskyttelse som mulig til hodet ditt og hjernen din. En sykkelhjelm bør inneholde støtdempende materialer som demper belastningen hodet utsettes for dersom hjelmen treffer en hindring. Videre skal hjelmen motvirke punktbelastning ved å spre belastningen på en større del av hodeskallen.

I tillegg bør sykkelhjelmen ha god ventilasjon slik at hjelmbruken opprettholdes selv på glovarme sommerdager.

product image

Sykkelhjelm

Ripper MIPS (Unisex)

Ripper MIPS-hjelmen er en terrengsykkelhjelm til en uslåelig pris.
Kjøp her999 krAnton Sport

Ifølge Forbrukerrådet har flere tester vist at hjelmer utstyrt med MIPS-teknologi gir hodet ditt den beste beskyttelsen.

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) er en unik teknologi som reduserer rotasjonsenergien med opptil 50%. Det svenske forsikringsselskapet Folksam har siden 2012 utført tester for å hjelpe forbrukerne til å velge de tryggeste sykkelhjelmene. Og det er hjelmer utstyrt med MIPS-teknologi som oppnår de beste resultatene.

Anton Sport fører flere hjelmer med MIPS-teknologi til store og små syklister – sjekk utvalget her.

Eksperttips: Essensielt utstyr for sykkelferie i Norge

Sykkelansvarlig på Anton Sport Bekkestua, Anders Buraa, mener følgende er et must å ha med seg når man skal tilbringe norgesferien på to hjul:

 • Selvsinnsikt, en fornuftig vurdering av egen kapasitet og erfaring, samt basisnivå av kunnskap om sykkelen og bytte/vedlikehold av enkle deler
 • Enkelt verktøysett med de mest vanlige delene, ekstra slanger, pumpe, drikkeflasker og holdere
 • Mulighet for vanntett oppbevaring (mye vær i Norge)
 • Vi har en tendens til å pakke for mye, så viktig å tenke hva man pakker. Ull er gull uansett, plagg som har flerbruksverdi, osv.
 • Skal man på lengre turer så er en god sykkelbukse virkelig verdt det
 • Husk solkrem og solbriller (forhåpentligvis får du bruk for dette), powerbank og en god hjelm

Polstrede sykkelbukser og hansker

Sykler du lenge uten polstring i baken, blir du sannsynligvis øm både her og der. Om du investerer i et par polstrede sykkelbukser, blir turen garantert mer komfortabel. Kombinasjonen dårlig sykkelbukse og gnagsår kan nemlig være like ille som å være dårlig trent.

Anton Sport og Birk Sport fører bukser, trøyer og jakker for både damer og herrer.

Hos Get Inspired finner du flere elastiske sykkelbukser for damer i ulike lengder og størrelser, utstyrt med blant annet pad som beskytter mot gnissinger og støt.

Myk og funksjonell sykkelboxer fra Craft. Sjekk ut varen ved å klikke på bildet. Foto: Get Inspired
Myk og funksjonell sykkelboxer fra Craft. Sjekk ut varen ved å klikke på bildet. Foto: Get Inspired

Men det holder ikke kun med polstret sykkelbukse hvis du skal ta godt vare på rumpa og underlivet ditt. Det anbefales å smøre inn understellet med en solid dose fuktighetsgivende krem som effektivt reduserer friksjon og forhindrer gnagsår som fort kan sette en stopper for sykkeleventyret.

Selv om du planlegger en sommerlig sykkelferie, kan det fort bli kaldt på fingrene hvis du sykler i motvind eller i regn. Ettersom hendene er lite i bevegelse, er det lett å begynne å fryse.

Klikk her for å se utvalget av sykkelhansker hos Anton Sport.

Klikk her for å se utvalget av sykkelhansker hos Birk Sport.

product image

Sykkelferie

Bike Guard Long

Ventilasjonsmesh på oversiden av håndbaken holder hendene avkjøldt på varme dager.
Kjøp her399 krAnton Sport

Smart GPS/sykkelcomputer

Ønsker du å måle fart og distanse på sykkelturen, kan en GPS sykkelcomputer fort vise seg å være din beste venn. Edge 130 Plus fra Garmin viser deg hvor langt og hvor raskt du har syklet gjennom detaljert statistikk. I tillegg kan du planlegge og laste ned ferdigplanlagte løyper.

Din personlige sikkerhet er viktig når du skal ut på sykkeltur. Edge 130 Plus er derfor utstyrt med ulykkesvarsling ved at den deler din plassering med nødkontaktene dine automatisk når den merker at det har oppstått en ulykke.

Edge 130 Plus er designet for å appellere til alle sykkelglade mennesker. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Anton Sport
Edge 130 Plus er designet for å appellere til alle sykkelglade mennesker. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Anton Sport

Drikkeflasker og flaskeholder

Det er viktig å få i seg jevnlig med væske mens man sykler, ikke minst på solrike dager. Block Gripper-flasken fra Cannondale har et design som sørger for at du beholder grepet om flaska uansett om det bøtter ned. Den ultralette holderen Speed C Carbon sikrer på sin side for at drikkeflasken oppbevares trygt og innenfor rekkevidde underveis på turen.

Men hvorfor nøye seg med en flaske når du kan ha en snedig drikkesekk på ryggen? Ikke bare gir den deg tilgang til flere liter vann lett tilgjengelig mens du sitter på sykkelsetet. Den er nemlig minst like praktisk på langrenn, vandringsturer i fjellet og lengre løpeturer.

product image

Sykkelferie

Camelbak drikkesekk M.U.L.E. LR 15l

Optimal drikkesekk til sykkelturer, løpeturer, gåturer i fjellet og mye mer.
Kjøp her999 krBirk

Sykkelvesker

En liten sykkelveske festet til rammen med borrelås kan være praktisk for oppbevaring av for eksempel energibarer, nøkler, mobil, antibac, solkrem og multiverktøy. Her finnes det flere ulike modeller å velge mellom.

Til lengre turer trenger du gjerne mer oppbevaringsplass og da er sidevesker midt i blinken. Som for eksempel vannavstøtende og lettvektige Gravel-Pack fra Ortlieb med innvendige lommer og skulderstropp. Veskene er i tillegg lette å bære når de ikke henger på sykkelen.

Sjekk utvalget av sykkelvesker hos Anton Sport og Birk Sport.

Gravel-Pack er de perfekte sykkelveskene for sykkelturer som varer flere dager. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Anton Sport
Gravel-Pack er de perfekte sykkelveskene for sykkelturer som varer flere dager. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Anton Sport

Viktig beskjed til deg som skal ut på din første langtur

Ski- og sykkelansvarlig Anders Buraas på Anton Sport Bekkestua har følgende råd til deg som tenker å begi deg ut på din første lengre sykkelferie denne sommeren:

 • Vurdering av egen evne og hva vil du oppnå
 • Hva har du av realistisk kapasitet og ferdigheter til å gjennomføre? En fin ferie kan ødelegges av for lange dager på sykkelen eller en for ambisiøs plan for gjennomføring.
  – Det er viktig med en hviledag hvis det er snakk om lengre periode og lange turer. Unngå også å legge en for stram timeplan, for ting skjer underveis. Det kan ofte være en fordel å alliere seg med noen, om så kun for deler av turen. Selskap er fryktelig undervurdert.
 • Gjør litt research på området du skal til, veiene du planlegger å bruke, stedene du skal overnatte. Det er verdt å være klar over at det ofte gjøres veiarbeid og liknende på sommeren.
  – Høst erfaringer fra andre som har gjennomført lignende tidligere. Det ligger masse nyttig informasjon på nett.
 • For den som eventuelt skal på bikepacking, kan det ofte anbefales med litt mer erfaring.
  – Det er ofte en fordel å kunne enkelt vedlikehold på sykkel, for eksempel hvordan bytte dekk.
 • Viktigste av alt: – Nyt turen og ha det gøy!

Sportsbriller

Beskytt øynene mot sterk sol og vind. Sportsbrillene fra Northug er de perfekte brillene for sykkelturen. Solbrillene er testet og hyllet av flere kjente idrettsutøvere, takket være sitt slående design og fantastiske synsfelt.

Klassisk, rent og enkelt design er stikkord som gjelder for sportsbrillene signert tradisjonsrike Oakley . En populær modell er unisex-brillen Sutro som du finner hos både Anton Sport og Get Inspired. Den finnes i flere ulike farger og gjør seg like godt på nesen din også når du ikke sitter på sykkelsetet.

Disse brillene er konstruert for ytelse og passer perfekt til sykling og annen aktivitet. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Gei Inspired
Disse brillene er konstruert for ytelse og passer perfekt til sykling og annen aktivitet. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Gei Inspired

Obligatorisk utstyr

Husk at i tillegg til alle nyttige finesser og praktisk utstyr, skal sykkelen din etter loven ha lys foran og bak, refleks og ringeklokke.

Videre er det anbefalt å bruke tunnelkart når du skal ut på langtur, det er nemlig ikke rent få tunneler å holde styr på i Norge. På nettsiden Cycletourer får du tilgang til kart over norske tunneler der fargekoden er meget enkel:

 • Røde tunneler er ulovlige å sykle gjennom
 • Gule er lovlige, men byr på utfordringer
 • Grønne er stort sett egnet for sykling

Merk at nettsiden kan mangle informasjon på enkelte tunneler ettersom den er basert på frivillige bidrag. Disse er markert med hvitt.

Og for all del, ikke glem å pakke med deg enkelt verktøysett med de mest vanlige delene, en solid sykkellås , ekstra slanger og sykkelpumpe.

For deg som er på utkikk etter utstyr til sykkelturen, så anbefaler vi å sjekke det fulle utvalget hos Anton Sport og Birk Sport.