Her kan du reise tilbake i tid

Foto: VisitDenmark

Derfor bør du planlegge en annerledes danmarksferie i år.

Denne saken er betalt av VisitDenmark

Hærvejen bukter seg gjennom landskapet fra Nordjylland og helt til Tyskland i sør. Før tog og biler tok over var dette hovedveien gjennom Jylland. I dag innbyr Hærvejen til en vakker og opplevelsesrik vandring gjennom det danske landskapet.

– En tur på Hærvejen er en enestående mulighet til å kombinere ferie og fine naturopplevelser med en historisk reise, enten du ferdes til fots eller på sykkel, sier Charlotte Kastbjerg, turistsjef i VisitViborg. Hun veileder gjerne turister som ønsker å oppleve den historiske veien.

– Hærvejen tar deg langt vekk fra hverdagen, du beveger deg i ditt eget tempo gjennom fredfylt og uberørt natur og historiske steder og monumenter. Her kommer du tett på en rekke av den danske historiens mest dramatiske begivenheter og fargerike personer, sier turistsjefen, som mener Hærvejen gir et godt bilde av hvordan mennesker har vært i stand til å samarbeide, handle, flytte seg og skape nye kontakter gjennom tusener av år.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

500 kilometer med historie

Allerede for omkring 15 000 år siden, under den siste istiden, ble Hærvejen formet da isen trakk seg tilbake fra Jylland og etterlot det som i dag kalles den jyske høyderygg. Her kunne man tidlig gå tørrskodd gjennom hele Jylland.

– Veien ble brukt av de aller første bosetterne på Jylland og derfor kan du se spor etter både bronsealder og vikingetid langs veien, sier turistsjefen.

Hærvejen har forandret seg gradvis gjennom årenes løp og er blitt påvirket av natur og ferdsel til fots, hest og kjerre i all den tid den har vært i bruk.

– Veien har gjennom årtusener ledet folk fra alle samfunnslag, alt fra pilegrimer og adelsfolk til røvere, tiggere og vikinger, hærførere og konger, forteller Kastbjerg.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

Okser på vandring

I vikingtiden var Hærvejen en viktig handelsrute til og fra kontinentet, her ble flint, rav, skinn og honning fraktet sørover, i bytte mot metall, glass, våpen og smykker.

– I middelalderen hadde veien sin storhetstid. Den lå som en port ut til den store verden og ble brukt til omfattende eksport av kjøtt fra Jylland og til de store europeiske byene, sier Kastbjerg.

For å holde kjøttet friskt lot de dyrene gå selv hele veien frem, og på 1600-tallet ble det drevet 30-50 000 okser langs Hærvejen hvert år.

– Hærvejen forbinder også den tyske Ochsenweg med St. Olavsvegene i Norge, det betyr at den opp gjennom tidene, helt frem til i dag, også brukes av pilegrimer på pilegrimsferd fra Trondheim til Santiago de Compostela.

Men det har ikke alltid gått rolig for seg langs den historiske ruten. Her har det også blitt utkjempet slag og veien ble brukt av både svenske, danske og tyske hærer under svenskekrigene på 1600-tallet. Det førte til at flere landsbyer og gårder langs Hærvejen ble plyndret og brent ned.

– Senest i 1945 brukte de tyske troppene Hærvejen som rute tilbake til Tyskland etter kapitulasjonen, forteller Kastbjerg.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

Vakker vandring

– Du kan vandre på Hærvejen hele året, men vakrest er den nok på våren og sommeren. Du velger selv hvor langt du vil gå, noen vandrer eller sykler Hærvejen gjennom hele Jylland, mens andre velger seg ut flere kortere etapper, sier Kastbjerg.

Selv anbefaler turistsjefen området rundt Dollerup Bakker, som ligger vakkert til, omgitt av både sjø og skog. Og hun legger til at Viborg, en av Danmarks eldste byer, er et naturlig stopp på veien.

– Med sine smale, brosteinsbelagte gater og gamle hus kan du fortsatt oppleve hvordan det må ha vært å ankomme Viborg som vandrende i gamledager. Her ble konger kronet, landets lover vedtatt og pilegrimer vandret til byens Domkirke. Det var også her reformasjonen startet i Danmark i 1529, med Hans Tausen som forkynte Luthers ord, forteller Charlotte Kastbjerg.

– Hærvejen er for alle, enten du er langdistansevandrer eller foretrekker kortere turer. Uansett hvilken tur du velger finnes det opplevelser og overnattingssteder langs hele veien.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

Slik opplever du Hærvejen på fem dager:

Turen begynner i den historiske byen Viborg og avsluttes i Blindeballe. Ruten går gjennom vakker natur og gir et unikt inntrykk av Danmarks historie.

Dag 1: Viborg – Thorning ca. 28,5 km

Opplevelser: Viborg Domkirke og middelaldersentrum, Hald Hovedgård, gravhauger fra steinalderen, Dollerup Bakker, Skelhøje Købmandsgård, Jens Langknivs Hule.

Dag 2: Thorning – Funder Kirkeby ca. 23,6 km

Opplevelser: Kong Knaps Dige, Stenholt Skog, Klosterlund Museum, Bølling Sø.

Dag 3: Funder Kirkeby – Nørre Snede ca. 32,2 km

Opplevelser: De fredede Tingdalsøerne, Den hellige kilden Nørre Snede.

Dag 4: Nørre Snede – Givskud ca. 22,7 km

Opplevelser: Den romanske Nørre Snede Kirke, Rørbæk Sø, Ballesbækgård, Koutrupgård, Margrethediget, Sankt Peders Kilde, Øster Nykirke.

Dag 5: Givskud – Jelling – Blindeballe ca. 30,1 km

Opplevelser: Harresø Kro, Jelling kirke, Jellingsten, Ravning Enge, Tørskind Grusgrav, Blindeballe Købmannsgård.

Foto: Visit Denmark
Foto: Visit Denmark

Les mer om den historiske regionen i Aarhus her

Denne saken er betalt av VisitDenmark

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.