Mallorca - disse stedene må du ikke gå glipp av

Foto: Apollo

Mallorca, øya som har vært en chartermagnet siden 1950-tallet, har fortsatt overraskelser å by på. Bli med til Cala Ratjada og Puerto Sóller som er øyas koseligste feriesteder.

Cala Ratjada i øst og Puerto Sóller i vest passer perfekt for deg som liker et rolig landsbyliv, uten å føle at du vandrer fra turistfelle til turistfelle. Her er det fortsatt genuint og romantisk, turkist hav og god mat. Restauranteierne kjenner deg igjen fra kveld til kveld, og bakenfor strendene ligger det et spansk samfunn som venter på å bli oppdaget. Dette er pakketurperlene på Mallorca du garantert vil anbefale til vennene dine.

Cala Ratjada – asurblå bukter i øst

Cala Ratjada ligger nordøst på Mallorca og var opprinnelig en liten fiskelandsby. I dag ser du flere turister enn fiskebåter, men hva så? De lokale fiskerne drar fortsatt ut hver natt, og strendene er fremdeles like turkise og innbydende som de alltid har vært på denne siden av Mallorca.

«Playa Son Moll», «Cala Gat» og «Cala Agulla» ligger som perler på en snor. Førstnevnte er Ratjadas mest oppbygde strand, med kort vei til hotell, barer og restauranter. «Cala Gat» og «Cala Agulla» er begge små, idylliske bukter, omkranset av velduftende pinjeskog.

Er det fest og moro 24 timer i døgnet du er ute etter, så skal du styre unna Cala Ratjada og heller peile deg inn på Magaluf . Vil du derimot senke skuldrene, og kose deg med bading og sydentempo, er Cala Ratjada perfekt. Både par og barnefamilier vil finne seg godt til rette i den lille byen hvor du kan se over til naboøya Menorca på klare dager.

Foto: Apollo
Foto: Apollo

Les også: Palma - den urbane middelhavsfavoritten

Dagens lunsj

Her finner du ikke ferieaction på støyende nattklubber, men på en tallerken med paella så god at du må slikke deg på fingrene. Det er bare å bestille bord på idylliske «Bar Sa Cova» (Cala Lliteras) først som sist, for denne skjulte perlen mellom klippene blir fort full.

På restaurant «Royal» som ligger i Ratjadas gamle havn, får du fortsatt dagens lunsjmeny til under 10 euro, og det er et Spania som er i ferd med å forsvinne. Her får du en tre-retters lunsj til under hundrelappen, med deilige smaker fra kortreist mat fra Mallorcas landbruk og fiske. I umiddelbar nærhet ligger to av øyas beste golfbaner; «Canyamel» og «Capdepera».

Foto: Apollo
Foto: Apollo

Puerto de Sóller – Mallorcas intime perle i vest

Puerto de Sóller ligger bare en halvtimes kjøring fra flyplassen i Palma, og allikevel har denne vesle landsbyen en helt egen karakter. Kanskje fordi forholdene er små med bare tusen fastboende? Det betyr at du raskt kommer på hils med lokalbefolkningen, og fort finner deg til rette i den inviterende bukten som ligner et eneste stort smil sett ovenfra.

Bakenfor strendene «Playa Repic» og «Playa Puerto Sóller» troner fjellkjeden Sierra de Tramuntana, som har stått på UNESCOS verdensarvliste siden 2011. Og midt i den, finner du gamlebyen Sóller som minner om en svunnen tid.

Foto: Apollo
Foto: Apollo

Appelsinekspressen gjennom den gyldne dalen

Har du sansen for nostalgi, skal du ta den gamle tretrikken fra 1912 som frakter deg fra Puerto de Sóller til gamlebyen på ti minutter. Koseligere transport finnes ikke, og henger du ut av vinduet på «Appelsinekspressen», så får du med deg den sindige kulturarven som fikk UNESCO til å fatte interesse. Terrasselandbruk og et intrikat vanningssystem som maurerne introduserte i sin tid har gitt grobunn for omfattende sitrusavlinger der ingen skulle tro at noe kunne gro. Husk endelig bare å snuse inn appelsinblomstringen underveis. Den kalles «azahar» på spansk, og blomstene brukes blant annet til å lage appelsinvann. På lørdager må du ikke gå glipp av markedet i gamlebyen som er populært blant både lokalbefolkningen og turister.

Foto: Apollo
Foto: Apollo

Les også: Playa de Muro - Alcudias ukjente tvilling

Voksen-is og barne-is

I Puerto de Sóller lar du sansene forsyne seg av alt som er godt. Som iskremen som produseres lokalt, på kortreiste råvarer. Tenk sitrussmaker som Sóllersitrus, mandarinsorbet, sitron med ingefær og appelsin med mynte. Og bare vent, «Sa Fàbrica de Gelats», iskremfabrikken, har også en egen avdeling for voksne med blant annet cava-, Baileys-, rødvin- og piñacolada-smaker. Det blir ikke feil etter en lang dag på stranden, eller etter en vandring i fjellene.

Kommer du utenfor høysesong, er gamlebyen Sóller et perfekt utgangspunkt for vandringer fra landsby til landsby. Flotte turopplevelser blant sypresser, pinjer, steineik, blomsterprakt og et rikt fugleliv venter i det majestetiske fjellriket på Mallorca.

Les mer om Mallorca her

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.