Dette bør du bruke ferie- og skattepengene dine til

Banksjef i Landkreditt Bank, Lars Johannessen gir deg tipsene til hvordan du får mest ut av ferie- og skattepengene Foto: Landkreditt Bank
Banksjef i Landkreditt Bank, Lars Johannessen gir deg tipsene til hvordan du får mest ut av ferie- og skattepengene Foto: Landkreditt Bank
Vær smart og få glede av pengene hele året.

Denne saken er betalt av Landkreditt Bank

Om noen måneder vil du få utbetalt feriepenger. Får du i tillegg igjen på skatten, ja da kan du glede deg over noen ekstra tusenlapper på konto. Kanskje vil du benytte sjansen til å ta med deg familien på en kostbar ferietur, friske opp garderoben og unne deg ting du ellers ikke tar deg råd til. Men er det egentlig så lurt?

Banksjef i Landkreditt Bank, Lars Johannessen, kaller forbruket for kortvarig lykke.

- Det er klart man skal kose seg, men det kan virke som om mange er mest opptatt av å bruke opp alle pengene, uten å tenke over hvilke konsekvenser det kan få, sier han.

Kvitt deg med dyre forbrukslån

Johannessen er tydelig på hva han mener ferie- og skattepengene bør brukes til.

- Det første du bør gjøre, er å nedbetale gjeld. Konsentrer deg om å få bort den dyreste gjelda først, som kredittkort og forbrukslån. Det krever litt jerndisiplin, men det er verdt det, sier han.

Videre anbefaler Johannessen å flytte pengene vekk fra brukskontoen.

- Så lenge pengene står disponibelt på brukskontoen, er det lettere å bruke av dem. Plasser i stedet en sum på sparekonto, og la pengene stå der som en buffer.

Det er først når alle regninger er betalt og du har satt av noen penger til sparing, at du kan begynne å tenke på ferie.

- Men til gjengjeld kan du ta ferie med god samvittighet, når den tid kommer, sier banksjefen.

Vær føre var og unngå skattesmell

Selv om du skulle være heldig med å få igjen på skatten i år, blir det ikke nødvendigvis slik til neste år. Skulle du få en restskatt du har problemer med å håndtere, vil pengene på sparekonto komme til god nytte.

- Mange får panikk hvis de får en restskatt de ikke kan betale. Skylder du et større beløp, skal det godt gjøres å spare opp alt sammen på kort tid. Med penger på sparekonto vil du alltid ligge i forkant, sier Johannessen.

- Men hva gjør man om man ikke har ekstra penger på konto?

- Da kan du undersøke muligheten for å refinansiere boliglånet, eller du kan snakke med kemneren og prøve å få en betalingsavtale. Forsinkelsesrenten på restskatt er lavere enn kredittrenten. Å ta opp dyre forbrukslån for å betale restskatt er aldri lønnsomt.

Velg riktig form for sparing

Med SmartSpar sparer du penger hver gang du trekker kortet – og det nesten uten at du merker det. En liten sum blir fort til stor, og før du vet ordet av det har du spart opp nok lommepenger til årets storbyferie. Det blir omtrent som å få ”gratis” feriepenger.

Har du 100.000 kroner eller mer kan det lønne seg å opprette kapitalkonto.

- Kapitalkonto er en høyrentekonto ment for langsiktig sparing hvor man ikke ønsker å ta noe risiko. Også fondssparing er ment som langsiktig sparing, men her er risikoen større. Lurer du på hvilken spareform som passer for deg, kan du ta kontakt med banken, sier Johannessen.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.