Få bedre økonomi i desember

Foto: Bjørn Stuedal/Landkreditt Bank

Litt planlegging er alt som skal til.

Denne saken er betalt av Landkreditt Bank

Er du en av mange som alltid ender opp med å bruke mer penger enn planlagt på julehandelen, bør du notere deg disse sparetipsene:

1. Netthandel vs. butikk

For å unngå at fristelsen overgår fornuften i juleshoppingen, kan netthandel være et bra alternativ til butikk. Så lenge du følger handlelisten og vet hva du ser etter, er det lettere å unngå impulskjøp når du handler på nett. Det er også raskt og enkelt å sammenligne prisene på nettet, så her kan du fort spare noen kroner.

2. Vær tidlig ute

Panikkhandling er aldri lurt. Ikke bare er det stressende, også pengeforbruket har en tendens til å øke når du er ute og handler i siste liten. Avtal med venner og familie hvor mye penger dere skal bruke på gaver til hverandre og hold deg til den summen.

Det kan også være lurt å sette av penger på en egen ”sparegavekonto” i månedene før desember, så ikke hele månedslønnen går med til julehandling. En sparekonto uten begrensninger på uttak egner seg godt for denne kortsiktige sparingen. Overføring fra sparekonto til kortet du handler julegavene med, gjøres enkelt i nettbank eller mobilbank.

3. Kjøp med kredittkort

Har du god kontroll over egen økonomi kan julehandling med kredittkort gi flere fordeler. Ved kjøp med kredittkort er du beskyttet av kjøpsforsikringen, eller Finansavtaleloven §54b, som gir deg rett til å klage til kortselskapet hvis du mener du ikke har fått den varen du har kjøpt. Finansavtaleloven gjelder uansett om du handler på norske eller utenlandske nettsider så lenge du har handlet på kreditt. De fleste kredittkort gir deg også rabatter på ulike restauranter, butikker, drivstoff og reiser.

4. Spar smart

Flere banker gir deg muligheten til å sette opp småsparing knyttet til kortbetaling. I nettbanken setter du selv opp om du vil spare et fast beløp eller runde opp til for eksempel nærmeste hele 50, hver gang du betaler med kortet. Lar du alle småbeløpene som trekkes ekstra fra kortet ditt gå rett inn på en egen sparekonto, vil du se at det raskt vokser til betydelige beløp nesten uten at du merker det.

5. Ikke alt koster penger

Skulle du oppleve at pengene ikke strekker til, er det mye som også er gratis. Her gjelder det å være kreativ. Hva med et klippekort på fem frokoster på senga eller ti ganger klipping av plenen? Eller kanskje en hyggelig skitur i skogen med varm kakao og sjokolade i sekken? Denne type gave passer for både ung og gammel, og som mottakeren vil sette stor pris på.

Les mer om sparing på Landkreditt Bank

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.